Çağdaş kaynaklarda Yavuz Sultan Selim'in Mısır'daki icraatları
Actions taken by Sultan Selim I in cairo in the light of contemporary sources
  1. Tez No: 861176
  2. Yazar: KERİM MECİTZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yavuz Sultan Selim, Mısır, Memlükler, Mercidabık Muharebesi, Ridaniye Savaşı, Sultan Selim I, Egypt, Mamluks, Battle of Marj Dabiq, Battle of Ridaniya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mısır'ın Osmanlı İmparatorluğu'na ilhak süreci, Osmanlı Devleti'nin devlet evresinden imparatorluk ya da büyük devlet evresine geçişini oluşturan ana duraklardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu süreç aynı zamanda şu anda içinde yaşadığımız modern dünyayı şekillendiren olaylar arasındadır. Mercidâbık ve Ridâniye muharebelerinde Osmanlı ordusuna komuta eden Yavuz Sultan Selim büyük bir zafer elde ederek Bilâdüşşâm ve Mısır'daki Memlük hakimiyetine son vermiş ve ardından Kahire'ye girerek onu fethetmiştir. Bir süre kalmış ve Mısır eyaletini kurmuştur. Böylelikle Kahire İstanbul'dan sonra Osmanlı Devleti içindeki önemi şehirlerden biri haline gelmiştir. Bu tezde Arapça, Osmanlı Türkçesi, İbranice gibi farklı dillerdeki kaynaklar arasında yapılan karşılaştırmalı bir araştırmayla Sultan Selim'in Mısır'a karşı yürüttüğü ve sonunda Memlük devletinin ortadan kaldırılmasına ve Kahire'de Osmanlı hakimiyetinin tesis edilmesine yol açan seferinde meydana gelen olaylar ele alınacaktır. Tezde sadece doğu kaynaklarını değil, farklı dillerdeki kaynakları da kullanarak olaya daha geniş ve derin bir şekilde yaklaşarak Sultan Selim'in Mısır seferine yeni bir bakış açısı getirmeye çalıştım.
Özet (Çeviri)
The annexing of Egypt to the Ottoman Sultanate is considered one of the main stages that shaped the transition of the Ottoman Sultanate from a state to a great empire, and at the same time it is one of the events that shaped the modern world in which we currently live. Sultan Selim I led the Ottoman army in the battles of Marj Dabiq and Ridaniya, and achieved a great victory during which he ended Mamluk rule in the Levant and Egypt. He subsequently entered Cairo, took control of it, and established the Eyalet of Egypt, in which Cairo became - in terms of importance - the second city after Istanbul in the sultanate. Through a comparative view between sources in different languages, including: Arabic, Ottoman Turkish, and Hebrew, I will narrative of events that occurred in Sultan Selim's campaign against Egypt, which ultimately led to the destruction of the Mamluk Sultanate, and established of the Ottoman rule in Cairo. I have chosen these sources in eastern and western languages in order to approach the event more closely, and to provide a new insight of the Ottoman campaign against Egypt.