Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma
Divorce due to the irretrievable breakdown of the marital union
  1. Tez No: 861188
  2. Yazar: KUBİLAY ERTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI HİLAL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması, Divorce, Irretrievable Breakdown Of The Marital Union
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
“Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanma”adlı Yüksek Lisans Tezi, üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar: Aile ve Boşanma Kavramları,Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması ve Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanmanın Sonuçlarıdır. Birinci bölümde, aile ve boşanma kavramları açıklanacak, boşanma konusundaki yaygın düşünceler, ilkeler ve görüşler ele alınacak, boşanma sebepleri belirtilecektir. İkinci bölümde, evlilik birliğinin temelden sarsılması kavramına odaklanacaktır. Bu kavramın içeriği, kapsamı, hukuki niteliği, şartları detaylı bir şekilde incelenecek, kusurun bu boşanma sebebindeki rolü ve itirazın hakkın kötüye kullanılması kapsamında olup olmadığı gibi konular tartışılacaktır. Ayrıca, şiddet kavramı detaylı bir şekilde açıklanacak ve Yargıtay içtihatlarına konu olmuş temelden sarsılmaya etki eden bazı şiddet türleri ele alınacaktır. Bu şiddet türleri, duygusal, ekonomik, cinsel, fiziksel, görsel ve sosyal şiddet olarak sınıflandırılacak ve bu davranışların evlilik birliğinin temelden sarsılmasına nasıl etki edebileceği incelenecektir. Yargıtay kararları, belirli alt başlık ve faktörler açısından sistematik olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, boşanma davalarının yasal boyutunu incelemek amacıyla hukuki analizler gerçekleştirilmiştir. Üçüncü bölümde ise boşanmanın sonuçları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The Master's Thesis,“ Divorce Due To The Irretrievable Breakdown Of The Marital Union”, consists of three parts. These are: The Concepts of Family and Divorce, The Irretrievable Breakdown Of The Marital Union, Consequences of divorce due to Irretrievable Breakdown Of The Marital Union In the first part, the concepts of family and divorce will be explained, common thoughts, principles and opinions on divorce will be discussed, the reasons for divorce will be stated. In the second part, we will focus on the irretrievable breakdown of the marital union. The content, scope, legal nature and conditions of this concept will be examined in detail, and issues such as the role of the defect in this cause of divorce and whether the objection is within the scope of abuse of the right will be discussed. In addition, the concept of violence will be explained in detail and some types of violence that affect the irretrievable breakdown that have been the subject of Supreme Court jurisprudence will be discussed. These types of violence will be classified as emotional, economic, sexual, physical, visual and social violence and how these behaviors can affect irretrievable breakdown of the marital union will be examined. The decisions of the Court of Cassation have been systematically analyzed in terms of certain subheadings and factors. In addition, legal analyses were carried out in order to examine the legal dimension of divorce cases. In the third part, the consequences of divorce will be examined.