Görsel sanatlar eğitiminin suçu kesinleştirilmiş bireyler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of visual arts education on individuals detected as crimes
- Tez No: 861227
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAN SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Suç, Art Education, Visual Art Education, Crime
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada görsel sanatlar eğitiminin Denetimli Serbestlik Müdürlüğündeki yükümlü bireyler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma desenden yararlanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Kayseri Denetimli Serbestlik Müdürlüğündeki 8 yükümlü birey oluşturmuştur. Araştırmacı alınan izinler dahilinde belirlenen bir derslikte 1 ay boyunca haftada 2 gün olmak üzere 2 ders saati (40+40) şeklinde yükümlü bireylere görsel sanatlar dersi vermiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, ilgi ve tutum ölçekleri kullanılarak nicel araştırma yöntemlerinden tek gruplu ön test- son test seçkisiz deneysel desen uygulanmıştır. Yükümlülerin yapmış oldukları resimlerden elde edilen veriler ise araştırmacı tarafından oluşturulan puanlama kriterine bağlı kalınarak doküman analizi yöntemi ile 4 uzman tarafından incelenip puanlanmıştır. Verilerin analizi sürecinde yükümlü bireylerin görsel sanatlar eğitimi almadan önce ve aldıktan sonra ilgi ve tutumları ile yapmış oldukları resimlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Araştırma sonunda, görsel sanatlar eğitiminin yükümlü bireylere olumlu katkı sağladığının tespitine ulaşılmıştır. Ancak yükümlü bireylerin nitelikli bir görsel sanatlar eğitimi almaları gerektiğinin, zamanlarını görsel sanatlar dersi aktiviteleri ile geçirmelerinin bireylerin hem entelektüel hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağının, görsel sanatlar eğitimi ile daha özenli bir kişilik geliştireceklerinin, duygu ve düşüncelerini aktarabilecekleri bir alan yakalayarak kendilerini ve yeteneklerini keşfedeceklerinin sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research extends the examination of the impact of visual arts education on responsible individuals in the Probation Department. The research was conducted using a commercial design that combines both quantitative and qualitative research methods. At the study date of the research, a list of 8 obligations in Kayseri Probation Directorate was created. Visual arts lessons are given to individuals for 2 lesson hours (40+40), 2 days a week for 1 month, in a lesson recorded with the permissions obtained by the researcher. The current design exists without the single-group pretest-posttest being selected from quantitative research methods, using personal information formula, interest and attitude scales by the researcher as data collection tools. The data obtained from the drawings made by the obliged parties were examined and scored by the researchers by 4 experts using the document analysis method, adhering to the standard criteria. While carrying out the data analysis process, a comparison was made of the paintings made with their interests and attitudes before and after receiving visual arts education. At the end of the research, the individual positive contribution rates required by visual arts education were determined. However, it has been reached that receiving a visual arts education in a controlled manner, spending their time with visual arts classes will contribute to both their intellectual and personal development, that they will develop a more detailed personality with visual arts education, and that they will be able to capture an area where they can transfer emotions and learnables and restart their work and explore them.