Anarşizm ve etik: Köklerden güncel tartışmalara
Anarchism and ethics: From roots to current debates
  1. Tez No: 861278
  2. Yazar: HAMİD YILDIZGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERDA KÜÇÜKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anarşizm, Anarşist Etik, Özgürlük, Eşitlik, Post-anarşizm, Anarchism, Anarchist Ethics, Freedom, Equality, Post-anarchism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, anarşizmin etik ve politik temellerini incelemektedir. Anarşizmin özgürlük, eşitlik ve sosyal adalet gibi temel değerler üzerine nasıl kurulduğunu ve bu ideolojinin tarihsel kökenlerinden çağdaş tartışmalara kadar uzanan teorik birikiminden hareketle, toplum ve politik sistemlere olan yaklaşımlarının etik boyutlarını detaylı bir şekilde ele almaktadır. Bu incelemenin amacı, anarşizmin sık karşılaşılan yanlış anlamalarını düzeltmek; adil ve özgür bir dünya vizyonuna dair tartışmalara nasıl bir katkıda bulunduğuna dikkat çekmektir. Ayrıca, anarşizm modern bir tartışma vizyonu olarak düşünülse de anarşist duyarlılığın insani bir eğilim taşıdığına dikkat çekilmiştir. Bu kapsamda, Taoizm, Antik Yunan felsefesi ve erken Hristiyanlık dönemi gibi tarihsel süreçlerde otoriteye karşı çıkışın temellendiği duyarlılıklara vurgu yapılmıştır. Klasik anarşist düşünürlerin Godwin, Stirner, Proudhon, Bakunin ve Kropotkin'in etik-politik görüşleri incelenmiş; klasik anarşist düşünürlerden günümüzde ilgi gören postanarşizme geçişin paradigma dönüşümü de ele alınmıştır. Ayrıca anarşizm ile kapitalizmi birlikte okuyan anarko-kapitalist düşüncenin, etik-politik çözümlemesinin genel çerçevesi sunulmuştur. Buradaki temel amaç, anarşizmin düşünsel evrimini tespit ederek güncel dünyaya yaklaşımını ortaya koymak ve pratik dünyamızdaki güç ilişkilerine dönük daha derinlikli bir tartışmayı politik tahayyül biçimlerimize neşretmektir.
Özet (Çeviri)
This study examines the ethical and political foundations of anarchism. It examines in detail how anarchism is founded on the fundamental values of freedom, equality and social justice, and the ethical dimensions of its approaches to society and political systems, drawing on the theoretical background of this ideology from its historical origins to contemporary debates. The aim of this examination is to correct common misconceptions of anarchism and to draw attention to how it contributes to the debate on the vision of a just and free world. It is also pointed out that although anarchism is considered as a modern vision of debate, the anarchist sensibility has a human tendency. In this context, the sensibilities on which opposition to authority is based in historical processes such as Taoism, Ancient Greek philosophy and early Christianity are emphasized. The ethical-political views of the classical anarchist thinkers Godwin, Stirner, Proudhon, Bakunin and Kropotkin are analyzed, and the paradigm shift from classical anarchism to postanarchism, which is currently attracting attention, is also discussed. In addition, the general framework of the ethical-political analysis of anarcho-capitalist thought, which reads anarchism and capitalism together, is presented. The main aim here is to identify the intellectual evolution of anarchism, to reveal its approach to the contemporary world, and to bring a more in-depth discussion of power relations in our practical world into our political imagination.