Primipar gebelerin emzirme motivasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of breastfeeding motivation of primiparous pregnant women
  1. Tez No: 861312
  2. Yazar: ŞİRİN BEKİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE SEVAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme motivasyonu, primipar gebe, hemşirelik, Breasfeeding motivation, primiparous pregnant, nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Prenatal dönemde annelerin bebeklerini emzirmek istemesi onların emzirme motivasyonuna bağlıdır. Primipar gebelerin doğum öncesi emzirme motivasyonu birçok faktörden etkilenmektedir. Primipar gebelerin emzirmeyi daha kolay ve başarılı bir şekilde sürdürebilmesi için doğum öncesi dönemde emzirme motivasyonlarına etki eden faktörlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu çalışma primipar gebelerin emzirme motivasyonu ve etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kesitsel-ilişki arayıcı tipte olan araştırma; 15 Ekim 2022- 15 Mayıs 2023 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma Rize ilinin Pazar ilçesinde yapılmıştır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”ve“Primipar Gebelerde Emzirme Motivasyon Ölçeği”kullanılarak araştırmaya alınma kriterlerini taşıyan 143 primipar gebeden toplanmıştır. Veriler SPSS for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiş; istatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; annelerin yaşı, çalışma durumu, ekonomik durum, doğumdan sonra bebeğini anne sütü ile beslemeyi düşünme süresi, doğum sonu destek alınacak kişi, emzirme danışmanlık eğitimi alınacak kişi ve emzirme konusunda yeterlilik algısının emzirme motivasyonunu etkilendiği belirlenmiştir. Primipar annelere doğum öncesi dönemden başlayarak emzirme konusunda geniş ve çok boyutlu bilgi ve uygulamaları içeren motivasyonel görüşmelerin yapılması; yeterlilik algılarını güçlendirmek amacı ile önerilir. Bu konuda en önemli rolü üstlenen hemşirelerin eğitiminin ve farkındalığının arttırılması, benzeri tasarımdaki çalışmaların daha geniş örneklemlerde tekrarlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
The desire of mothers to breastfeed their babies in the prenatal period depends on their breastfeeding motivation. Prenatal breastfeeding motivation of primiparous pregnant women is affected by many factors. In order for primiparous pregnant women to maintain breastfeeding more easily and successfully, it is necessary to determine the factors affecting breastfeeding motivation in the prenatal period. This study was conducted to determine breastfeeding motivation of primiparous pregnant women and the factors affecting it. The cross-sectional correlational research was conducted between 15 October 2022 and 15 May 2023 with face-to-face interview technique. The research was conducted in Pazar district of Rize province. Data were collected from 143 primiparous pregnant women who met the inclusion criteria by using“Personal Information Form”and“Breastfeeding Motivation Scale in Primiparous Pregnant Women”. The data were analysed with SPSS for Windows 22 package programme and statistical significance level was accepted as p< 0.05. According to the findings of the study, it was determined that mothers' age, employment status, economic status, duration of thinking about feeding their baby with breast milk after birth, person to receive postnatal support, person to receive breastfeeding counselling training and perception of competence in breastfeeding affected breastfeeding motivation. It is recommended that motivational interviews with primiparous mothers starting from the prenatal period, including extensive and multidimensional information and practices about breastfeeding, should be conducted to strengthen their perception of competence. It is recommended that the education and awareness of nurses, who play the most important role in this issue, should be increased, and studies of similar design should be repeated in larger samples.