Geleneksel devletten dijital devlete: Dijital dönüşüm ofisine yönelik bir inceleme
From traditional state to digital state: A review of the digital transformation office
- Tez No: 861311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: State, Authority, Digitalization, Digital Authority, E-State
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Her şeyin sürekli bir devinim ve dönüşüm içerisinde olduğu bu dünyada, hiçbir şeyin sabit ve durağan kalması mümkün değildir. Teknolojik gelişmelerin sonucunda internetin ortaya çıkması ve gün geçtikçe daha da gelişmesi tüm insanlığı ve sistemleri sarıp sarmalayan hayali bir ağ yapılanmasına sebebiyet vermiştir. İnternet teknolojilerindeki bu gelişmeler kitle iletişim araçlarının gelişip çeşitlenmesine olanak sağlarken, buna paralel olarak insanların dolayısı ile devletlerin bu dijital ortamlara entegre olma zorunluluğunu doğurmuştur. Çalışmada bu zorunluluğun bir sonucu olarak dönüşen devletin dijitalleşmesi ve Türkiye perspektifinde bu dijitalleşme sürecinin nasıl gerçekleştiği, Dijital dönüşüm ofisinin dijital dönüşüme dair uygulamalarının neler olduğu, devletin dijitalleşmesinin yöneten-yönetilen ilişkisine sirayetinin ne yönde olduğu ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalındığı ve böylesi bir dönüşüm yaşayan devletin niteliğinin nasıl bir boyut aldığı gibi sorulara cevap bulunmaya çalışılmıştır. Bu sorulara cevaplanırken nitel bir yöntemle Dijital Dönüşüm Ofisi projelerinden elde edilen temalar ile betimsel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma sonucunda geleneksel devletten dijital devlete geçiş sürecinde devlet aygıtının kullanım aracı olarak merkezi iktidarın önemli bir rol üstlendiği ve geleneksel devlet yapısında mevcut sorunların dijital devlet sürecinde de farklı boyutta devam ettiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kavramlar: Devlet, İktidar, Dijitalleşme, Dijital iktidar, E- Devlet
Özet (Çeviri)
Nothing can remain fixed and static in a world where everything is in constant motion and transformation. The emergence of technological developments, particularly the internet and its ongoing evolution, has given rise to an intricate network structure that encompasses all of humanity and its systems. These advancements in internet technologies have not only facilitated the development and diversification of mass communication tools but have also necessitated the integration of individuals and, consequently, states into these digital environments. This study explores the digitalization of the state, a transformation compelled by the necessity above. It aims to elucidate how this digitalization process unfolds within the context of Turkey. The investigation delves into the practices of the Digital Transformation Office concerning digital transformation, examines how the digitalization of the state impacts the governor-governed relationship, identifies the challenges encountered, and analyzes the dimension that the state's quality assumes during such a transformative process. In addressing these inquiries, a descriptive evaluation was conducted using themes derived from Digital Transformation Office projects through a qualitative methodology. The study's findings highlight that centralized power plays a pivotal role in leveraging the state apparatus during the transition from a traditional state to a digital state. Furthermore, it is noted that issues persisting in the traditional state structure continue to manifest in different dimensions throughout the digital state process.