Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 Yaş Kur'an kurslarında oyunlarla değerler eğitimi
Values education with games in 4-6 years old Qur'an scools of the presidency of religious affairs
  1. Tez No: 861313
  2. Yazar: BETÜL DEĞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Değerler Eğitimi, 4-6 Yaş Kur'an Kursu, Eğitsel Oyun, Çocuk, Religious Education, Values Education, 4-6 Year Old Qur'an Schools, Educational Game, Children
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bireyin kişilik temellerini oluşturmaya başladığı ve öğrenmenin hızla gerçekleştiği dönem olması sebebiyle, okul öncesi dönemde değerler eğitimi kritik bir öneme sahiptir. Eğitimciler okul öncesi dönemde çocukların oyun yoluyla öğrendiklerini vurgulamaktadırlar. Dolayısıyla bu dönemde değerler eğitiminin de oyunlar aracılığıyla öğretilmesi gerekmektedir. 4-6 yaş Kur'an kursları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yakın tarihlerde uygulamaya başlanmıştır. Bu kurslar için eğitim materyallerinin geliştirilmesi oldukça önemlidir. Bu araştırma, okul öncesi dönemde çocuklara değerlerin oyunlar aracılığıyla öğretimine odaklanmıştır. Bu amaçla Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 4-6 yaş Kuran kursları için geliştirilen müfredattaki her ünite için oyunlar tasarlanmıştır. Nitel araştırma metodolojisinin kullanıldığı araştırmada, literatürden yararlanılarak hazırlanan ve araştırmacı tarafından geliştirilen özgün oyun örnekleri bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 4-6 yaş Kur'an kurslarında değerler eğitiminde uygulanmak üzere 4-6 yaş Kur'an kursu müfredatına uygun olarak her ünite için özel olarak 2 oyun tasarlanmış, çalışmada toplamda 38 eğitsel oyuna yer verilmiştir. Bu oyunlar, çocukların dini değerleri anlamalarını desteklerken aynı zamanda eğlenceli bir öğrenme deneyimi sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Values education has a critical importance in the preschool period as it is the period when the individual begins to form the foundations of personality and learning takes place rapidly. Educators emphasize that preschool children learn through play. Therefore, values education should also be taught through games in this period. Qur'an schools for 4-6 year olds have recently been introduced by the Presidency of Religious Affairs. It is very important to develop educational materials for these schools. This study focuses on teaching values to preschool children through games. For this purpose, games were designed for each unit in the curriculum developed for 4-6 year old Qur'an schools affiliated to the Presidency of Religious Affairs. In the research, in which qualitative research methodology was used, there are original game examples prepared by utilizing the literature and developed by the researcher. In order to be applied in values education in 4-6 years old Qur'an schools s affiliated to the Presidency of Religious Affairs, 2 games were designed specifically for each unit in accordance with the 4-6 years old Qur'an school curriculum, and a total of 38 educational games were included in the study. These games aim to provide a fun learning experience while supporting children's understanding of religious values.