Jandarma teşkilatının kurumsal imajına yönelik bir araştırma: Gümüşhane ili örneği
A thesis intented to corporate image of Gendermerie: The case of Gümüşhane province
- Tez No: 861314
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM ÇALIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Gümüşhane, Güvenlik, Jandarma teşkilatı, Kurumsal imaj, Gümüşhane, Security, Gendarmerie organization, Corporate image
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnsanlar ancak toplumsal düzenin sağlanmış olduğu ortamlarda refah ve mutlu bir hayat sürmektedir. Toplumsal düzenin sağlanması da o toplumun emniyet ve asayişin sağlanması ile mümkündür. Ülkemizde insanların huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli kurumlardan biri olan Jandarma teşkilatının genel olarak toplumda bir saygınlığının olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, toplumda genel olarak bilinen bu saygınlığın; yani olumlu imajın bilimsel olarak ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Bu araştırmanın literatür bilgisini oluşturacak birinci bölümünde; kurumsal imaj üzerinde durularak imajın tanımlarına yer verilmiş, imajın oluşumu ele alınmış ve kurumsal imajın ilişkili olduğu kavramlar ile ilgili açıklamalar aktarılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; Jandarma kavramının tanımı, Jandarmanın görevleri, teşkilat yapısı, Jandarma personelinin yapısı ve Jandarmanın kurum olarak imajı ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise Gümüşhane ilinde Jandarma kurumundan hizmet almış vatandaşlarla yapılan anketlerden elde edilen tespitler SPSS programı aracılığıyla analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın evrenini Gümüşhane ilinde yaşayan sivil vatandaşlar, örneklemini ise Gümüşhane ilinde Jandarma kurumundan hizmet almış 18-55+ yaş aralığında yer alan sivil vatandaşlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen katılımcılardan alınan cevaplar değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmanın uygulama bölümüne gönüllü olarak katılım sağlayan 300 sivil vatandaş bulunmaktadır. Araştırma sonucunda binlerce personeli ve köklü bir geçmişi olan Jandarma kurumunun kurumsal imajının, hizmet verdiği vatandaşlar nezdinde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to scientifically reveal the positive image of the Gendarmerie, which is an institution responsible for ensuring peace and security in our country and has a deep-rooted reputation in society. In the first part, the literature review was conducted and the concept of corporate image was defined and discussed. In the second part, the role, duties, organizational structure and corporate image of the Gendarmerie are explained. In the third section, the findings obtained from the surveys conducted with citizens who received service from the Gendarmerie institution in Gümüşhane province were analyzed and interpreted through the SPSS program. The population of the research consists of civilian citizens living in Gümüşhane province and the sample consists of civilian citizens aged 18-55+ who have received service from the Gendarmerie institution in Gümüşhane province. There are 300 private citizens who voluntarily participated in the implementation part of the study. As a result of the research, it was concluded that the corporate image of the Gendarmerie, which has thousands of personnel and a deep-rooted history, is high in the eyes of the citizens it serves.