Manyetik rezonans görüntüleme kullanarak rotator cuff tendonlarında görülen yırtık tipleri ile acromionun anatomik varyasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the types of rotator cuff tendon tears and anatomical variations of the acromion using magnetic resonance imaging
- Tez No: 861376
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Acromion, Acromion Tipleri, Rotator Cuff, Rotator Cuff Yırtıkları, Acromion, Acromion Types, Rotator Cuff, Rottaor Cuff Tears
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Rotator cuff tendonlarında görülen dejeneratif yırtıklar; hekimlerin ve fizyoterapistlerin pratiğinde sıklıkla karşılaştığı, omuzda fonksiyon bozukluğu ve ağrı ile karakterize, hastaların yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir omuz patolojisidir. 40 yaşın altında daha seyrek görülürken üzerinde ise artan yaş ile birlikte yaygın prevelansa sahiptir. Yırtıkların spesifik etiyolojisi halen tam bilinmemekle birlikte tanımlanmış olan ekstrinsik faktörler içerisinde yer alan acromion, anatomik varyasyon göstermesi yönüyle üzerine araştırmalar yapılan önemli bir kemiktir. Omuz hareketlerinde acromion ile RC tendonlarının içinde bulunduğu temas göz önüne alınarak tasarlanan bu çalışmacının amacı MRG yoluyla RC tendonlarında yırtık tespit edilmiş hastalardan dejeneratif yırtığa sahip olanların sonuçları incelenerek RC tendonlarında görülen farklı yırtık tipleri ile farklı acromion tipleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya RC tendonlarında dejeneratif yırtığa sahip 426 hasta dahil edilmiş ve çalışmanın yaş aralığı 25-65 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın temel değişkenleri yırtık tipi ve acromion tipidir. Yırtık tipleri 6, acromion tipleri 4 kategoride ele alınmıştır. Ek olarak yaş, cinsiyet, yırtığın görüldüğü RC tendonu ve yırtığın görüldüğü omuz tarafı değişkenleri arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre yırtık tiplerinde en fazla artiküler yüzeye bakan kısmi yırtık, acromion tiplerinde en fazla Tip II acromion bulunmuştur. Örneklem grubunda rim-rent tip yırtık hiçbir hastada bulunmamıştır. Tip III ve Tip IV acromion yalnızca üçer hastada bulunmuştur. Yapılan incelemeye göre RC tendonlarında görülen yırtık tipleri ile acromion tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmada incelenen diğer değişkenlerin dağılımına göre RC tendonlarında yırtık bulunan hastalarda; en fazla m. supraspinatus tendon yırtığı, sağ omuz, kadın hasta ve 41-65 yaş aralığı bulunmuştur. Yapılan incelemelere göre yırtık tipleri ile yırtık görülen RC tendonları arasında, acromion tipleri ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p0,05).
Özet (Çeviri)
Degenerative tears in the rotator cuff tendons are a shoulder pathology frequently encountered by physicians and physiotherapists in their practice, characterized by dysfunction and pain in the shoulder, which significantly reduces the quality of life of patients. Below 40 years of age, it is less common, whereas above 40 years of age, it has a widespread prevalence with increasing age. Although the specific etiology of tears is still unknown, the acromion, which is among the extrinsic factors that have been identified, is an important bone that has been studied due to its anatomical variation. The aim of this study, which was designed considering the contact between the acromion and RC tendons in shoulder movements, was to examine the relationship between different types of tears in RC tendons and different types of acromion by analyzing the results of patients with degenerative tears among patients with RC tendon tears detected by MRI. The study included 426 patients with degenerative tears in RC tendons and the age range of the study was 25-65 years. The main variables of the study were tear type and acromion type. Tear types were analyzed in 6 categories and acromion types in 4 categories. In addition, the relationship between the variables of age, gender, the RC tendon where the tear occurred and the side of the shoulder where the tear occurred were also analyzed. According to the results of the study, the most common tear type was partial tear facing the articular surface and the most common acromion type was Type II acromion. In the sample group, rim-rent type tear was not found in any patient. Type III and Type IV acromion were found in only three patients each. According to the analysis, there was no statistically significant relationship between the types of tears seen in RC tendons and acromion types (p>0.05). According to the distribution of other variables analyzed in the study, the most common types of RC tendon tears were m. supraspinatus tendon tears, right shoulder, female patients and age range 41-65 years. According to the examinations, a statistically significant positive correlation was found between tear types and torn RC tendons, and between acromion types and gender (p0.05).