Ulusal kültürün algılanan tedarik zinciri performansına etkisi: Çok uluslu bir işletmede araştırma
The impact of national culture on perceived supply chain performance: A study in a multinational company
  1. Tez No: 861405
  2. Yazar: DENİZ CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal kültür, ulusal kültür boyutları, ulusal kültür modelleri, kültürel boyutlar, tedarik zinciri, tedarik zinciri performansı, National culture, dimensions of national culture, models of national culture, cultural dimensions, supply chain, supply chain performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, ulusal kültürün tedarik zinciri performansına etkisinin belirlenmesidir. Bu kapsamda, ulusal kültür ve tedarik zinciri performansı ölçekleri kullanılarak, 9 farklı ülkede faaliyet gösteren çok uluslu bir işletmenin 31 farklı uyruktan oluşan 529 çalışandan veriler elde edilmiştir. IBM SPSS v26 yazılımında yapılan korelasyon ve regresyon analiz sonuçlarına göre, güç mesafesinin tedarik zinciri performansı üzerinde etkisinin olmadığı, diğer dört ulusal kültür boyutunun ise, tedarik zinciri performansına pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Literatür taramasında, ulusal kültür ile tedarik zinciri performansı arasındaki etkileri inceleyen bir çalışmaya rastlanmamış olup, bu tezin alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the influence of national culture on perceived supply chain performance. In this context, data was collected from 529 employees representing 31 different nationalities within a multinational company in 9 different countries, using scales measuring national culture and supply chain performance. According to the results of the correlation and regression analysis conducted using IBM SPSS v26 software, it was identified that power distance does not have a significant impact on supply chain performance, while the other four dimensions of national culture positively influence supply chain performance. No prior study examining the effects between national culture and supply chain performance was found in the literature, and it is believed that this thesis contributes to the existing literature.