İdrar doku inhibitör metalloproteinaz-2 (TIMP -2) ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-7 (IGFBP-7) diyabetik nefropati için erken belirteç olabilir mi?
Could urinary tissue inhibitor of metalloproteinases-2 (TIMP-2) and insulin-like growth factor binding protein-7 (IGFBP-7) be early markers for diabetic nephropathy?
- Tez No: 861450
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ÇANKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: TIMP-2, IGFBP-7, TİP 2 DM, Diyabetik Nefropati, TIMP-2, IGFBP-7, TYPE 2 DM, Diabetic Nephropathy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İdrar Doku İnhibitör Metalloproteinaz-2 (TIMP -2) ve İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü Bağlayıcı Protein-7 (IGFBP-7) Diyabetik Nefropati İçin Erken Belirteç Olabilir mi? Amaç: Diyabetik nefropati tanı ve takibinde akut böbrek hasarının erken belirteçleri olan idrar doku inhibitör metalloproteinaz-2 (TIMP-2) ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-7'nin (IGFBP-7) diyabetik nefropatinin bir belirteci ve takip parametresi olup olamayacağının değerlendirilmesi. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölümüne 2022-2023 yılları arasında başvuran diyabetes mellitus tanısı olan, 18-99 yaş aralığında olan hastalar alındı. Bu hastaların muayeneleri sırasında rutin olarak uygulanan tetkiklerde; kanda kreatinin seviyeleri, 24 saatlik idrarda protein ile albümin düzeyleri ölçülerek, diyabetik nefropati olarak değerlendirilen 43 hasta grubu ve diyabetik nefropati olmayan 76 hasta grubu çalışmaya dahil edildi. Her iki gruptaki hastalardan bir tüp idrar örneği alınarak ve alınan örnek bir saat içinde santrıfüj edilerek eppendorf tüpünde -80 derecede saklandı. Saklanan idrar örneklerinden idrar doku inhibitör metalloproteinaz-2 (TIMP-2) ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-7 (IGFBP7) düzeyleri ölçüldü. Her iki grubun demografik özellikleri ilk muayene sırasında kayıt altına alınarak hastalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmamızda DM tanılı kreatinin normal olan albuminürisi olan ve olmayan hastalarda ölçülen TIMP-2 düzeyinde anlamlı farklılık izlenmedi (p=0,521). DM tanılı kreatinin normal albuminürisi olan ve olmayan hastalarda ölçülen IGFBP-7 düzeyinde anlamlı farklılık izlenmedi (p=0,174). TIMP-2 ve IGFBP-7 düzeylerinin çarpımının 1000'e bölünmesi ile hesaplanan ve akut böbrek hasarı tahmininde her iki biyobelirtece ayrı ayrı üstünlüğü olan TIMP-2*IGFBP-7 oranının DM tanılı kreatinin normal albuminürisi olan ve olmayan hastalarda TIMP-2*IGFBP-7 düzeyinde anlamlı farklılık izlenmedi (p=0,192). Sonuç: TIMP-2, IGFBP-7 ve TIMP-2*IGFBP-7 düzeyleri kreatinin normal diyabetik nefropatisi olan ve olmayan hastalarda istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Çalışmamızda TIMP-2, IGFBP-7 biyomarkerlerının diyabetik nefropati açısından erken belirteç olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Could Urinary Tissue Inhibitor of Metalloproteinases-2 (TIMP-2) and Insulin-like Growth Factor Binding Protein-7 (IGFBP-7) Be Early Markers for Diabetic Nephropathy? Objective: Evaluation of whether urinary tissue inhibitor metalloproteinase-2 (TIMP-2) and insulin-like growth factor binding protein-7 (IGFBP-7), which are early markers of acute kidney injury in the diagnosis and follow-up of diabetic nephropathy, can be a marker and follow-up parameter of diabetic nephropathy. Materials and Methods: Patients diagnosed with diabetes mellitus, aged between 18-99 years, who applied to the Atatürk University Faculty of Medicine Research Hospital Department of In between 2022 and 2023, were included in the study. In the routine examinations conducted during the examination of these patients, by measuring creatinine levels in blood and protein and albumin levels in 24-hour urine samples, a group of 43 patients evaluated as having diabetic nephropathy and a group of 76 patients without diabetic nephropathy were included in the study. A tube of urine samples was taken from patients in both groups, then the samples were centrifuged within one hour and stored in an Eppendorf tube at -80 degrees. Urinary tissue inhibitor metalloproteinase-2 (TIMP-2) and insulin-like growth factor binding protein-7 (IGFBP7) levels were measured from stored urine samples. The demographic characteristics of both groups were recorded during the first examination, and the patients were included in the study. Results: In our study, no significant difference was observed in the TIMP-2 level measured in patients diagnosed with DM, with normal creatinine and with and without albuminuria (p=0,521). No significant difference was observed in the IGFBP-7 level measured in patients diagnosed with DM with and without creatinine normal albuminuria (p=0,174). The TIMP-2*IGFBP-7 ratio, which is calculated by multiplying the product of TIMP-2 and IGFBP-7 levels and dividing by 1000, is superior to both biomarkers separately in the prediction of acute kidney injury. TIMP-2*IGFBP- 7 no significant difference was observed at the level (p=0,192). Conclusion: The levels of TIMP-2, IGFBP-7, and the TIMP-2*IGFBP-7 ratio were not found to be statistically significant in patients with and without diabetic nephropathy who have normal creatinine levels. Our study indicates that the biomarkers TIMP-2 and IGFBP-7 do not serve as early markers for diabetic nephropathy.