Koroner anjiyografi öncesi verilen videolu eğitimin işlem sonrası hastanın bilgi ve anksiyete düzeylerine etkisi
The effect of video education given before coronary angiography on the patient's knowledge and anxiety levels after the procedure
- Tez No: 861453
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, Anksiyete, Hasta eğitimi, Hemşire, Kardiyovasküler hastalıklar, Coronary angiography, Anxiety, Patient education, Nurse, Cardiovascular diseases
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma koroner anjiyografi uygulanacak hastalara verilen videolu eğitimin sözlü verilen eğitime göre bilgi ve anksiyete düzeylerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılan randomize kontrollü deneysel araştırmadır. Veriler, Marmara Bölgesinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesinin anjiyo gözlem servisinde Ocak-Aralık 2023 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi videolu eğitim verilen 40 deney ve sözlü eğitim verilen 40 kontrol grubu olmak üzere 80 hastadan oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında 'Hasta Bilgi Formu', 'Koroner Anjiyografi Hasta Bilgi Ölçme Formu', 'Speilberg Durumluk-Süreklik Kaygı Ölçeği' kullanılmıştır. Hastaların %70'i erkek, % 86.2 evli, %41.3'ü çalışıyor, ayrıca %42.5'i lise mezunu hastalardan oluşmaktadır. Video ile eğitim verilen hastalarda daha düşük olmak üzere video ve sözlü eğitim verilen hastalarda durumluk kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir fark vardır (U = 327, p < .001). Video ile eğitim verilen hastalarda daha düşük olmak üzere video ve sözlü eğitim verilen grup arasında sürekli kaygı düzeyleri arasında da anlamlı bir fark vardır (U = 511, p = 0.005). 'Koroner Anjiyografi Hasta Bilgi Ölçme Forumu'na verilen cevaplar incelendiğinde video ile eğitim verilen grup ile sözlü eğitim verilen grup arasında toplam puanlar açısından anlamlı bir fark vardır (U = 220, p < .001). Bu durum, video ile eğitim verilen grubun (M = 29.4) sözlü eğitim verilen gruptan (M = 26.9) daha yüksek bir ortalama toplam puana sahip olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda bireylere verilen videolu eğitimin sözlü verilen eğitime nazaran durumluk kaygı ve sürekli kaygı düzeyleri arasında anlamlı farkların olduğu hastaların kaygı düzeylerinin önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca video eğitim verilen hastaların sözlü eğitim verilen hastalara oranla 'Koroner Anjiyografi Hasta Bilgi Ölçme Forumu'na daha doğru cevaplar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a randomized controlled experimental study conducted to investigate the effects of video education given to patients who will undergo coronary angiography on the knowledge and anxiety levels compared to oral education. Data were collected between January and December 2023 in the angiography observation service of a training and research hospital in the Marmara Region. The sample of the study consists of 80 patients, 40 experimental groups given video education and 40 control groups given oral training. 'Patient Information Form', 'Coronary Angiography Patient Information Measurement Form' and 'Speilberg State-Trait Anxiety Scale' were used to collect data. 70% of the patients are male, 86.2% are married, 41.3% are working, and 42.5% are high school graduates. There is a significant difference between state anxiety levels in patients given video and verbal training, being lower in patients given video training (U = 327, p < .001). There is also a significant difference in trait anxiety levels between the video and verbal training groups, being lower in the video-educated patients (U = 511, p = 0.005). When the answers to the 'Coronary Angiography Patient Information Measurement Form' are examined, there is a significant difference in terms of total scores between the video education group and the verbal education group (U = 220, p < .001). This shows that the group given video training (M = 29.4) had a higher average total score than the group given oral training (M = 26.9). In line with these results, it was observed that the video education given to individuals had significant differences between the state anxiety and trait anxiety levels compared to the verbal education, and the anxiety levels of the patients decreased significantly. In addition, it was observed that patients who received video education gave more accurate answers to the 'Coronary Angiography Patient Information Measurement Form' compared to patients who received verbal education.