Susuz bezi dokumasının güncel kullanımı ve sürdürülebilirliği
Current use and sustainability of susuz cloth weaving
  1. Tez No: 861521
  2. Yazar: BÜŞRA KARAHASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: dokumacılık, geleneksel dokuma, susuz bezi dokuması, giysi tasarımı, weaving, traditional weaving, susuz cloth weaving, costume design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Anasanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Susuz bezi dokumasının güncel kullanımı ve sürdürülebilirliği başlıklı tez çalışmasında Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine ait olan Susuz bezi dokuması ele alınmıştır. Bu dokumanın teknik özelliklerine zarar vermeden gelecek nesillere aktarılması hedeflenmiştir. Yapılan literatür taramalarında özellikle resmi kayıtlarda neredeyse hiç rastlanılmayan Susuz bezi dokumasını, bu çalışma sayesinde adını daha büyük kitlelere duyurmayı temenni etmekteyiz. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucu tasarlanan ve dokuması yapılan kumaşlar, çağdaş kadın giysisi alanında kullanılarak sürdürülebilirlik anlamında yeni alanların açılmasına olanak sağlamakta, tekstil sektörü dizgesinde ki gelişime uyum sağlamakta ve çalışmanın bulgularını ortaya koymaktadır. Çalışma kapsamında ortaya konulan bilgiler literatürden taranarak kitap, tez, makale, arkeolojik buluntular ve görsellerden oluşturulmuştur. Ayrıca internet, yerel gazete ve dergilerden incelemeler yapılmıştır. Literatür çalışmasının yanı sıra saha (alan) çalışması da gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın tasarım sürecinde, betimsel yöntem kapsamında çalışma metodu uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, Susuz cloth weaving belonging to Vezirköprü district of Samsun province was discussed. It is aimed to transfer this weaving to future generations without harming its technical characteristics. We hope to make the Susuz cloth weaving, which is almost never encountered during literature searches in the official records, known to a larger audience thanks to this study. The fabrics designed and woven as a result of the researches and studies carried out enable the opening of new areas in terms of sustainability by using them in the field of contemporary women's clothing, adapting to the development in the textile sector and revealing the findings of the study. The information within the scope of the study was created from books, theses, articles, archaeological finds and visuals by scanning the literature. In addition, the internet, local newspapers and magazines were examined. In addition to the literature study, fieldwork was also carried out. In the design process of the research, the study method was applied within the scope of the descriptive method.