Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılmış tiroid nodülü olan olgularda klinik ve laboratuvar değerlendirme
The clinic and laboratory evaluation of the patients with thyroid nodules who received a thyroid fine needle aspiration
- Tez No: 282179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NUR KEBAPÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, nodüler tiroidhastalığı, tiroid malignitesi, Thyroid fine needle aspiration biopsy, nodular thyroid disease, thyroid malignancy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Nodüler guatr tiroid bezinin difüz büyümesi ile içinde tek ya da birden fazla nodül içerdiği durumdur. Tiroid nodülü tiroid glandı içinde büyüyen tiroid parankiminden radyolojik olarak ayırt edilebilen bir yapıdır. Tiroid nodülleri guatr olmadan da tiroid glandı içinde görülebilir. Bu çalışmada; nodüler tiroid hastalığı nedeniyle kliniğimizde takip ettiğimiz hastaların retrospektif olarak yaş, cins dağılımı, fizik muayene özellikleri, laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinin özellikleri, USG eşliğinde tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ve cerrahi histopatoloji sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. 2000?2010 yılları arasında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Kliniği'ne başvuran 701 nodüler tiroid hastalığı tanılı hasta incelendi. Tüm olgulara USG eşliğinde TİİAB yapıldı ve Bethesda sınıflamasına göre sitopatoloji sonuçları; % 11,7 yetersiz, % 79,3 benign, % 3,9 malign, % 1,1 şüpheli foliküler neoplazm, % 4 şüpheli malignite olarak saptandı. Şüpheli grupları da malign gruba dahil ettiğimizde malignite oranımız % 9 olarak saptandı. TİİAB sonrası opere olan hastaların TİİAB sitopatoloji sonucu ile cerrahi histopatoloji sonucu kıyaslandığında TİİAB'nin duyarlılığı % 79,4, özgüllüğü % 83,8, genel doğruluk oranı % 81,8, pozitif prediktif değeri % 80,6, negatif prediktif değeri % 82,7 olarak saptandı. Sonuç olarak USG eşliğinde biyopsi operasyon öncesi tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinde oldukça yüksek doğruluk oranına sahiptir. Nodüler tiroid hastalarının değerlendirilmesi deneyimli bir ekip (iç hastalıkları-endokrinolog, radyolog, sitopatolog) çalışması gerektirir.
Özet (Çeviri)
The nodular goiter is a condition which includes one or more nodules with diffuse enlargement of thyroid gland. The thyroid nodule is a structure which can be distinguished radiologically from thyroid parenchyma grown within thyroid gland. Thyroid nodules can be seen within thyroid gland without goiter. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the age, gender, physical examination characteristics, the characteristics of laboratory and imaging methods and USG- guided thyroid fine needle aspiration biopsy and surgery results of patients followed by our clinic. Totally 701 patients referred to Eskisehir Osmangazi University Medical Faculty Endocrinology Clinic and diagnosed nodular thyroid disease were examined from 2000 to 2010. The USG guided thyroid FNAB was performed in all cases and according to Bethesda classification, the cytopathology results showed 11,7 % insufficient, 79,3 % benign, 3,9 % malign, 1,1 % suspected follicular neoplasm and 4 % suspected malignancy. When we included the suspected groups into malign group, the malignancy rate was estimated as 9 %. When thyroid FNAB cytopathology results and surgery histopathology results of patients operated after thyroid FNAB were compared, the sensitivity, specificity, general accuracy rate, positive predictive value and negative predictive value of thyroid FNAB was 79,4 %, 83,8 %, 81,8 % and 80,6 %, respectively. As a conclusion, USG guided biopsy has a considerable accuracy rate for the evaluate of thyroid nodules before the surgery. An experienced teamwork (internal medicine-endocrinologist, radiologist, cytopathologist) is needed for the evaluation of nodular thyroid patients