Özel eğitim öğretmenlerinin değerler eğitimi ile ilgili görüşleri
Special education teachers' opinions on values education
- Tez No: 861730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Değer, Özel gereksinimli birey, Özel eğitim öğretmeni, Special education, Value, Individual with special needs, Special education teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Değerler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada, özel eğitim öğretmenlerinin değerler eğitimiyle ilgili görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma en az dört yıl çalışma deneyimi olan, özel eğitim alan mezunu 10 kadın, 6 erkek özel eğitim öğretmeninin katılımı ile sürdürülmüştür. Katılımcı öğretmenler ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kodlara ve temalara ulaşılmıştır. Veriler tablolar kullanılarak betimlenmiştir. Öğretmenlerin tamamı özel eğitimde değerler eğitimi yapmanın mümkün olduğunu ifade etmiştir. Değerler eğitimi önemli ve gerekli bulunmaktadır. Öğretmenlerin çoğu değerler eğitimini uyguladıklarını; saygı, sevgi, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, vatanseverlik, dürüstlük ve paylaşma değerlerinin özel eğitimde verilebileceği belirtmektedir. Değerler eğitimi sürecinde aile kilit nokta olarak görülmekte ve aileyle iş birliği yapılması gerektiği ifade edilmektedir. Öğretmenler kendilerini değerler eğitiminin uygulayıcısı olarak görmekte, öğrencilere rol model olduklarını vurgulamaktadır. Normal bireylere özel gereksinimli bireylerle ilgili en çok saygı, hoşgörü, empati, yardımseverlik, sevgi, merhamet, adalet ve kabullenme değerlerinin öğretilebileceği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the opinions of special education teachers about values education. For this purpose, the case study design, one of the qualitative research methods, was used in the study. The research was carried out with the participation of 10 female and 6 male special education teachers who had at least four years of working experience and were special education graduates. Participating teachers were determined using the criterion sampling method. A semi-structured interview form was used to collect data. The interview form was created by the researcher by taking expert opinion. The obtained data were subjected to content analysis and codes and themes were reached. The data are described using tables. All of the teachers stated that it is possible to conduct values education in special education. Values education is important and necessary. Most of the teachers stated that they implemented values education; It states that the values of respect, love, responsibility, tolerance, cooperation, patriotism, honesty and sharing can be taught in special education. Family is seen as the key point in the values education process and it is stated that cooperation with the family is necessary. Teachers see themselves as practitioners of values education and emphasize that they are role models for students. It is stated that normal individuals can be taught the values of respect, tolerance, empathy, helpfulness, love, compassion, justice and acceptance the most regarding individuals with special needs.