Yaygın evre küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde birinci basamak karboplatin ve etoposit ile atezolizumab kombinasyonu verilen hastaların retrospektif analizi
Analysis of first-line combination of carboplatin and etoposide plus atezolizumab in the treatment of extensive stage small cell lung cancer: a retrospective study
  1. Tez No: 861749
  2. Yazar: TEVFİK ÖZİNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SERKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atezolizumab, Konsolidatif toraks radyoterapi, Küçük hücreli akciğer kanseri, Sağkalım, Atezolizumab, Consolidative Thoracic Radiotherapy, Small Cell Lung Cancer, Survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Yaygın evre küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) sağkalım ve prognozu iyileştirmek için son yıllarda kemoterapiyle beraber immün kontrol noktası inhibitörlerinin kullanıldığı önemli klinik çalışmalar yapılmıştır. Yapılan randomize kontrollü klinik çalışmalarda atezolizumabın sistemik kemoterapiye eklenmesinin sağkalım üzerine olumlu etkileri gösterilmiştir. Gerçek yaşamda hasta gruplarının heterojenitesi nedeni ile yeni tedavi yaklaşımlarının etkinlik ve güvenilirliklerinin klinik kontrollü çalışmalardan farklı olduğu gözlemlenmektedir. Çalışmamızda bu yeni tedavi yaklaşımının etkinlik ve toksisite profilinin kendi toplumumuzdaki yaygın evre KHAK tanılı hastaların demografik ve klinik özellikleri ile birlikte incelenmesi hedeflenerek birinci basamak tedavide atezolizumab ile karboplatin etoposit kemoterapisinin etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çok merkezli ve retrospektif olarak yapılan çalışmamıza Mart 2019 Haziran 2023 tarihleri arasında yaygın evre küçük hücreli akciğer kanseri tanısı alıp birinci basamakta karboplatin, etoposit ve atezolizumab ile tedavi edilen toplamda 46 hasta dahil edilmiştir. Toplanan verilerinin sağkalım ile ilişkilerini incelemek amacıyla analizlerde Cox regresyon ve Kaplan Meier kullanılmıştır. Bulgular: Tüm hasta grubunda sağkalım sonuçlarına bakıldığında medyan PFS 7.6 ay (%95 GA 5.8-9.4) ve medyan OS 12.8 ay (%95 GA 8.0-17.7) olarak saptanmıştır. Konsolidatif toraks radyoterapinin (cTRT) progresyonsuz sağkalım üzerine, kadın cinsiyet ve düşük LDH düzeyinin ise genel sağkalım üzerine olumlu etkisinin olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız yaygın evre KHAK'nin birinci basamak tedavisinde karboplatin ve etoposit ile atezolizumab kombinasyonunun etkinliğini ve güvenilir yan etki profilini göstermektedir. KHAK'de immünoterapi yanıtını öngörebilecek belirteçlerin tespit edilmesi ve kemoimmünoterapinin uzun süreli sağkalıma etkilerinin gösterilmesi için daha uzun takip süresine sahip kapsamlı ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Recently, clinical studies have revealed that combination of chemotherapy with immune checkpoint inhibitors provide significant survival benefit in extensive-stage small cell lung cancer (ES-SCLC). Real life data showed that effectiveness and safety of this approach differ from those in clinical studies due to the heterogeneity of patients in real-life scenarios. Our study aims to assess the effectiveness and toxicity profile of atezolizumab with carboplatin-etoposide chemotherapy in the first-line treatment of ES-SCLC by considering the demographic and clinical characteristics of patients in our community. Method: This is a multicenter and retrospective study. 46 patients with ES SCLC who received first-line carboplatin, etoposide, and atezolizumab. between March 2019 and June 2023. Statistically, Cox regression and Kaplan-Meier methods were used to evaluate survival parameters. Results: Based on statistical analyses, the median progression-free survival (PFS) was determined to be 7.6 months (95% CI 5.8-9.4), and the median overall survival (OS) was found to be 12.8 months (95% CI 8.0-17.7). It was observed that consolidative thoracic radiotherapy (cTRT) is associated with better PFS. Additionally, female gender and low LDH levels were correlated with better OS. Conclusion: Our study demonstrates the effectiveness and safety of the combination of carboplatin, etoposide, and atezolizumab in the first-line treatment of ES-SCLC. However, extensive and prospective studies with longer follow-up periods are needed to identify markers predicting immunotherapy response in ES-SCLC and to demonstrate the long-term effects of chemoimmunotherapy on survival.