Öğretmenlerin karakter eğitimi yetkinlikleri ile eğitim programı tasarım tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Ex̄ amination of relationship between teachers'character education competencies and curriculum design preferences
- Tez No: 861761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAFET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı, Karakter Eğitimi, Karakter, Öğretmen, Program, Tasarım, Character Education, Character, Curriculum, Design, Program, Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın amacını; öğretmenlerin karakter eğitimi yetkinlikleri ile eğitim programı tasarım tercihlerinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Araştırma modeli olarak, tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli temel alınmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini; Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapmakta olan öğretmenler, örneklemini ise; bu evrenden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiş 1182 öğretmen oluşturmuştur. Öğretmenlerin karakter eğitimi yetkinlikleri ile eğitim programı tasarım tercihlerini belirlemek için veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Karakter Eğitimi Yetkinlik İnancı Skalası”(KEYİS) ve“Öğretmenlerin Eğitim Programı Tasarım Yaklaşımı Tercih Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin ölçeklere verdikleri yanıtların frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Öğretmenlere uygulanan Karakter Eğitimi Yetkinliklerini hesaplamak için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve ilişkisel analizde ise Spearman's Rho Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Yine öğretmenlere uygulanan Öğretmenlerin Eğitim Programı Tasarım Yaklaşımlarını hesaplamak için Mann Whitney-U testi ve Kruskall Wallis H testi kullanılmıştır. Öğretmenlerin karakter eğitimi yetkinlikleri; yaş, eğitim durumları, branş, büyüdüğü yer, mezun oldukları lise türü, görev yaptıkları eğitim kurumu, görev yeri memnuniyeti ve öğretmenlik mesleğini tercih etme nedenleri değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Ancak cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yine araştırmada öğretmenlerin eğitim programı tasarım tercihleri, eğitim durumları, branş ve lise mezuniyeti değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermekte iken cinsiyet, yaş ve büyüdükleri yer değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Son olarak öğretmenlerin karakter eğitimi yetkinlikleri ile eğitim programı tasarım tercih düzeyleri arasında negatif yönlü düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine teachers' character education competencies and curriculum design preferences. The research model is based on correlational survey model, one of the survey models. The population of research consists of teachers working in schools affiliated with Burdur Provincial Directorate of National Education, and the sample consists of 1182 teachers selected from this population by simple random sampling method. As a data collection tool to determine teachers' character education competencies and curriculum design preferences;“Personal Information Form”,“Character Education Competency Belief Scale”and“Teachers' Curriculum Design Approach Preference Scale”were used. Necessary statistical analyzes of data collected for the problem and sub-problems of research were carried out with the help of a computer package program. The frequency and percentage values of teachers' responses to scales were calculated. T-test, one-way analysis of variance (ANOVA) were used to calculate Teachers' Character Education Competencies, and Spearman's Rho Correlation Coefficient was used in correlational analysis. Mann Whitney-U test and Kruskall Wallis H test were used to calculate Teachers' Curriculum Design Approaches. Teachers' character education competencies showed significant differences according to variables of age, educational background, branch, place where they grew up, type of high school they graduated from, educational institution where they work, job satisfaction and reasons for choosing the teaching profession. However, no significant difference was found according to gender variable. While teachers' curriculum design preferences showed significant differences according to variables of their educational background, branch and high school graduation, no significant difference was found according to variables of gender, age and place where they grew up. Finally, it was concluded that there was a negative, low-level and significant relationship between teachers' character education competencies and their curriculum design preference levels.