Komplet atriyoventriküler septal defekt ve down sendromu birlikteliğinin cerrahi sonuçlar üzerine etkisi, retrospektif bir çalışma
Coexistence of down syndrome and complet atrioventricular septal defect and their effects on sugical outcomes, a retrospective study
- Tez No: 861762
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NEJAT SARIOSMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: komplet AVSD, Down sendromu, cerrahi sonuçlar, complet AVSD, Down syndrome, surgical outcomes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AVSD; insidansı her 10.000 canlı doğumda 4-5.3 olan ve tüm doğumsal kalp hastalıkarının yaklaşık %7'sini kapsayan bir konjenital kardiyak defekttir.[2,3] Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve cerrahi tekniklerdeki ilerlemelere rağmen yüksek mortalitesi nedeniyle önemli yer tutmaktadır. Çalışmamızın amacı da kliniklerimizde opere edilen hastaların cerrahi sounçlarını incelemek ve özellikle Down sendromunun bu sonuçlar üzerindeki etkisini anlamaya çalışmaktır. Çalışmamızda, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği ve S. B. Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp Cerrahisi Kliniği'nde, komplet AVSD nedeniyle opere edilmiş 74 hasta retrospektif olarak taranmıştır. Hastalar, Down sendromu varlığı, operasyon günü yaşları ve ağırlıkları, uygulanan cerrahi teknik ve PAB değerlerine göre gruplara ayrılmış ve bu faktörlerin mortalite ve morbidite üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Hastaların 45'i(%60,8) Down sendromludur. Ortalama operasyon günü yaşları 7,60(±4,178) ay ve ortalama operasyon günü ağırlıkları 5,57(±1,544)kg'dır. Cerrahi teknik olarak 19(%25,7) hastada çift yama, 55 hastada (%74,3) modifiye tek yama uygulanmıştır. Down sendromunun yoğun bakım yatışı ve hastanede kalış süresini uzatmak dışında mortalite ve morbidite üzerinde anlamlı etkisi olmadığı görülmüştür ve dolayısıyla bu sendrom artık komplet AVSD cerrahisinde bir risk faktörü olarak görülmekten çıkmıştır. Çalışmamızda küçük yaş ve düşük operasyon günü ağırlığının mortaliteyi etkilemezken, postoperatif dönemde devam eden PHT'un mortaliteyi istatistiki olarak anlamlı ölçüde arttırdığı görülmüştür. Bu da hastaların uygun mümkün olduğunca erken cerrahi müdahalenin mortaliteyi düşürmek için en uygun yöntem olduğu sonucunu doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
AVSD is a congenital hearth disease which has an incidence of 4-5,3 per 10.000 live birth and %7 of all congenital hearth diseases are AVSDs.[2,3] Despite of recent advancements on both medical technologies and surgical techniques, AVSD has an important place due to its high mortality rates. So the main purpose of this study is to examine surgical outcomes in both clinics and to understand Down syndromes effect on those outcomes. In our study, we retrospectively examined 74 patients who underwent surgical repair for complet AVSD in Dokuz Eylul University Hospital and Behcet Uz Childrens Hospital. We divided these patients into groups based on their age at operation, weight at operation, pulmonary artery pressure values and technique of operation and examined how these factors effected mortality and morbidity. 45(%60,8) of these patients had Down syndrome. Their mean age at operation was 7,60(±4,178) months and mean weight at operation was 5,57(±1,544)kg. 19(%25,7) patients operated using doube patch technique and on the rest modified single-patch technique was used. Although it prolongs the ICU and total hospital stay, Down syndrome had no effect on mortality and morbidity of these patients. This means Down syndrome is no longer a risk factor in AVSD surgery. While age and weight at operation day didn't have an effect on mortality, our study showed that PHT that contiues postoperatively significantly increases postoperative mortality. In conclusion the best strategy for getting good surgical results with low mortality is to operate these patients as early as possible.