Komplet atriyoventriküler septal defekt (AVSD) nedeniyle kateter anjiyografi yapılan hastaların başvuru, izlem ve tedavi sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the results of application, follow-up and treatment of patients due to catheter angiography due to complete atrioventricular septal defect (AVSD)
  1. Tez No: 841490
  2. Yazar: FATMA KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UTKU ARMAN ÖRÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Komplet atriyoventriküler septal defekt (kAVSD), kateter anjiyografi, Down sendromu, Complete atrioventricular septal defect (cAVSD), catheter angiography, Down syndrome
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Komplet atriyoventriküler septal defekt nedeniyle kateter anjiyografi yapılan ve izlenen hastaların demografik özelliklerini, başvuru ve izlemdeki ekokardiyografi ve kateter anjiyografi bulgularını, uygulanan tedavi yöntemlerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji kliniğinde yapılan ekokardiyografisinde komplet AVSD saptanan ve bu nedenle 01.08.2006- 01.02.2021 tarihleri arasında kateter anjiyografi yapılan 101 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru ve izlemdeki ekokardiyografi ve kateter anjiyografi bulgularıyla uygulanan tedavi yöntemleri hastane sisteminden öğrenilerek analiz edildi. İstatistiksel değerlendirme için SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programı kullanıldı. Bulgular: Araştırma popülasyonu 43'ü (%42,6) erkek, 58'i (%57,4) kız olan 101 hastadan oluştu. Hastaların ortalama tanı yaşı 37,5 gündü. Hastaların en sık başvuru nedeni dış merkezden üfürüm nedeniyle yönlendirilmesiydi. Hastaların %55,6'sında Down sendromu mevcuttu. Hastaların %61,4'ünde pulmoner hipertansiyon saptandı. Hastalara en sık sekundum atriyal septal defekt (%27,7), patent duktus arteriozus (%15,8) ve pulmoner stenoz (%12,9) olmak üzere çok sayıda kardiyak anomali eşlik etmekteydi. Rastelli sınıflamasına göre hastalar en sık Rastelli tip A, 2. sıklıkta Rastelli tip C, 3. sıklıkta Rastelli tip B olarak tespit edildi. Hastaların %45,5'ine cerrahi tedavi uygulandığı ve bu tedavilerin sıklık sırasına göre çift yama tekniği (%35,5), modifiye tek yama yöntemi (%35,5) ve pulmoner band (%29) olduğu; ameliyat yaşı ortancasının ise 1,1 yıl olduğu görüldü. Sonuç: Hastaların en sık dış merkezden üfürüm nedeniyle yönlendirildikleri ve hastaların yaklaşık yarısına Down sendromunun eşlik ettiği görüldü. Rastelli sınıflamasına göre hastaların en sık Rastelli tip A olduğu saptandı. Hastalara başta sekundum ASD, PDA, pulmoner stenoz olmak üzere çok sayıda kardiyak anomalinin eşlik ettiği görüldü. Doğumsal kalp hastalıkları konusunda referans merkez olan hastanemizin yapmış olduğu bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate the demographic characteristics, echocardiography and catheter angiography findings at admission and follow-up, and treatment modalities of patients who underwent catheter angiography and were followed up for complete atrioventricular septal defect. Materials and Methods: 101 patients who were found to have complete AVSD in their echocardiography and therefore underwent catheter angiography between 01.08.2006 and 01.02.2021 in Health Sciences University Ankara Dr. Sami Ulus Pediatrics Training and Research Hospital Pediatric Cardiology were included to the study. Demographic characteristics of the patients, echocardiography and catheter angiography findings at admission and follow-up, and the treatment methods applied were learned from the hospital system and analyzed. Statistical Evaluation Statistical Package for Social Sciences 22.0 package program was used for statistical evaluation. Results: The study population consisted of 101 patients, 43 (42.6%) male and 58 (57.4%) female. The mean age at diagnosis was 37.5 days, and the most common reason for referral was referral from an external center because of a murmur. Down syndrome was present in 55.6% of the patients. Pulmonary hypertension was detected in 61.4% of the patients. The patients were accompanied by multiple cardiac anomalies, the most common being secundum atrial septal defect (27.7%), patent ductus arteriosus (15.8%) and pulmonary stenosis (12.9%). According to the Rastelli classification, the patients were identified as Rastelli type A most frequently, Rastelli type C at the 2nd frequency, and Rastelli type B at the 3rd frequency. Surgical treatment was applied to 45.5% of the patients and these treatments were double patch technique (35.5%), modified single patch method (35.5%) and pulmonary band (29%), in order of frequency. The median age of surgery was 1.1 years. xiii Conclusions: It was observed that the patients were most frequently referred from an external center because of a murmur, and Down syndrome accompanied approximately half of the patients. According to the Rastelli classification, the patients were found to be Rastelli type A most frequently. It was observed that the patients were accompanied by many cardiac anomalies, especially secundum ASD, PDA, and pulmonary stenosis. We think that this study conducted by our hospital, which is the reference center for congenital heart diseases, will contribute to the literature.