Meme kanseri cerrahisi geçiren hastaya uzaktan görüntülü görüşme ve telefonla izleme yöntemleriyle uygulanan ameliyat sonrası hemşirelik bakımının ağrı, yaşam kalitesi, kol, omuz, el hareketliliği ve ameliyat sonrası komplikasyon gelişimine etkisi
The impact of postoperative nursing care applied by remote video call and telephone monitoring methods of the patient undergoing breast cancer surgery on pain, on quality of li̇fe,on arm, shoulder, hand mobility and on postoperati̇ve complication development: randomi̇zed controlled study
- Tez No: 861822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Lenfödem, Meme Neoplazisi, Uzaktan Hemşirelik, Yaşam Kalitesi, Nursing, Lymphedema, Breast Neoplasia, Remote Nursing, Quality of Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, meme kanseri ameliyatı geçiren hastaya uzaktan görüntülü görüşme ve telefonla izleme yöntemleri ile uygulanan ameliyat sonrası hemşirelik bakımının ağrı, yaşam kalitesi, kol, omuz, el hareketliliği ve ameliyat sonrası komplikasyon gelişimi üzerine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli ve deneysel bir çalışma olarak planlandı. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi genel cerrahi servisinde 1 Eylül 2021 - 31 Şubat 2023 tarihleri arasında yürütüldü. Örneklem büyüklüğü“G. Power-3.1”paket programı ile etki büyüklüğü (d) 0.40, güç (1-β) 0.80 ve %80 güven aralığı hesaplanarak toplam 57 olarak belirlendi. Hastalar gruplara rastgele atandı. Çalışma hastaları 3 gruba ayrılmış ve çalışma 90 hasta ile tamamlandı. Bulgular: Uzaktan görüntülü görüşme, telefonla izleme ve klinik izleme yöntemleri ile uygulanan ameliyat sonrası hemşirelik bakımının VAS üzerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, uzaktan görüntülü görüşme ve telefonla izleme grubu hastaların kol, omuz, el hareketliliği, yaşam kalitesi ve ameliyat sonrası komplikasyon gelişimi puan ortalamalarının, kontrol grubu hastalara göre daha düşük olduğu belirlendi. Sonuç: Gruplar arasında ağrı düzeyi açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05), ancak uzaktan görüntülü görüşme ve telefonla izleme ile takip edilen hastalarda ameliyat sonrası hemşirelik bakımının yaşam kalitesi, kol, omuz ve el hareketliliği ve ameliyat sonrası komplikasyonları azaltmada etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the effect of postoperative nursing care applied to a patient who underwent breast cancer surgery with remote video calling and telephone monitoring methods on pain, quality of life, arm, shoulder, and hand mobility, and the development of postoperative complications. Materials and Method: The study was planned as a single-center and experimental study. It was conducted between September 1, 2021 and February 31, 2023 in the general surgery ward of Adnan Menderes University Hospital. The sample size was determined as 57 in total by calculating the effect size (d) 0.40, power (1-β) 0.80 and 80% confidence interval with the“G. Power-3.1”package program. Patients were randomly assigned to the groups. The study patients were divided into 3 groups and the study was completed with 90 patients. Results: It was determined that there was no statistically significant difference between the postoperative nursing care applied with remote video call, telephone monitoring and clinical monitoring methods on VAS, and the mean scores of arm, shoulder, hand mobility, quality of life and postoperative complication development in the remote video call and telephone monitoring group patients were lower than the control group patients. Conclusion: There was no significant difference in the level of pain between the groups (p>0.05), but postoperative nursing care with remote video calling and telephone monitoring was effective in reducing quality of life, arm, shoulder, and hand mobility, and postoperative complications in patients followed up with remote video calling, telephone monitoring, and clinical follow-up.