Meme kanseri cerrahisinde pektoralis sinir bloğu ve erektör spina plan bloğunun postoperatif akut ve kronik ağrı üzerine etkilerinin araştırılması
Effects of ultrasound-guided erector spinae plane block and pectoralis nerve block on postoperative acute and chronic pain in patients who underwent breast cancer surgery
- Tez No: 674677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Acute pain, chronical pain, erector spinae plane block, pectoralis nerve blocks, postoperative analgesia, regional anesthesia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Meme kanseri, kadınlar arasında sık görülen bir kanser türü olup cerrahiye bağlı akut ve özellikle kronik ağrı postoperatif dönemde önemli bir sorundur. Bu çalışmada amaç, meme cerrahisi geçirecek hastalarda etkin bir postoperatif analjezi sağlamak, ağrı skorlarını düşürmek, morfin tüketimini azaltmak ve ağrının kronikleşmesini engellemektir. HASTALAR VE YÖNTEM: Segmental mastektomi ve sentinal lenf nodu biyopsisi uygulanan 90 hasta (18-65 yaş, ASA I-II) çalışmaya alındı. Hastalar erektör spina plan bloğu, pektoralis sinir bloğu ve kontrol grubu olarak üçe ayrıldı. Tüm bloklar pre-operatif dönemde 30 ml % 0,25 bupivakain kullanılarak yapıldı, kontrol grubuna ise herhangi bir rejyonal teknik uygulanmadı. Hastaların tamamına cerrahi işlem için genel anestezi ve postoperatif dönemde morfin ile hasta kontrollü analjezi (talep edilen doz 20 µg/kg, kilitli kalma süresi 6-10 dakika, 4 saatlik limit total hesaplanan dozun %80'i olacak şekilde) uygulandı. İntra-operatif remifentanil infüzyon hızı; hedef BIS değeri 40-50 arasında olacak şekilde, O2/hava (FİO2 0,40) ve sevofloran ile birlikte, bazal hemodinamik değerlerin %20 değişikliğine izin verilecek şekilde düzenlendi ve kayıt edildi. PCA'dan morfin talebine rağmen istirahat VAS skoru >4 olduğunda kurtarma analjezisi, IV petidin 20 mg + IV ketamin 5 mg (ayılma ünitesinde) veya IM petidin 50 mg (serviste) olarak uygulandı. Ölçümler olarak blok başlangıç süreleri, intraoperatif remifentanil tüketimi, HKA'dan ilk morfin talep zamanı, postoperatif 24 saatlik morfin tüketimi, kurtarma analjezisi talep eden hasta sayısı, 1, 3, 6, 9, 12, 24. saatlerde ve taburculuk sonrası 3. ayda (kronik ağrı durumu) kolun istirahatte ve abduksiyondaki VAS ağrı skorları kayıt edildi. BULGULAR: ESP ve PECS grubunda VAS değerleri, intraoperatif remifentanil dozu ve postoperatif 24 saatlik morfin tüketimi kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Blok uygulanan gruplarda HKA'den ilk analjezik talep zamanı kontrol grubuna göre daha uzundu. PECS grubunda blok başlangıç süresi daha kısa bulundu ve PECS grubundaki hiçbir hastada kurtarma analjezisi gereksinimi olmadı. SONUÇ: Çalışmamız multimodal analjezinin bir parçası olarak uygulanan US-rehberliğinde ESP ve PECS bloğun meme kanseri cerrahisi geçiren hastalarda akut ve kronik ağrı üzerine etkili bir analjezi sağladığını göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Akut ağrı, kronik ağrı, erektör spina plan bloğu, pektoralis sinir bloğu, postoperatif analjezi, rejyonal anestezi.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Breast cancer is quite common in women; and the most effective treatment method is surgery in most cases. Surgery-related acute and chronic pain is a major issue in the postoperative period, the latter being more common. The aim of this study is to provide effective postoperative analgesia, decrease pain scores, reduce morphine consumption and prevent chronic pain in patients who will undergo breast surgery. Methods: Ninety patients who underwent segmental mastectomy and sentinel lymph node biopsy (aged 18-65 years, ASA grades I-II) were included in the study. The patients were divided into three groups: the erector spinae plane block , the pectoralis nerve block and the control group. All blocks were performed in the preoperative period using 30 ml of 0.25% bupivacaine and the control group received no intervention. All patients were given general anesthesia before the surgical procedure and patient-controlled analgesia (PCA) was administered in all groups. Intra-operative remifentanil infusion rate were adjusted to allow 20% change of basal hemodynamic values and recorded. As postoperative rescue analgesia, IV 20 mg pethidine + IV 5 mg ketamine (in the recovery unit) or 50 mg pethidine IM (in the surgical ward) were administered when the VAS score at rest was> 4 despite morphine demand from PCA. The measures recorded were time to onset of block, intraoperative remifentanil consumption, the time to first request for analgesia via PCA, morphine consumption in the first postoperative 24 hours, the number of patients who requested rescue analgesia, and the visual analogue scale (VAS) pain scores of the arm at rest and in abduction at hours 1, 3, 6, 9, 12, and 24. In addition, the VAS pain scores in the third month following discharge were evaluated for chronic pain. Results: VAS scores, intraoperative remifentanil consumption and postoperative 24 hour morphine consumption were lower in the ESP and PECS groups compared with the control group. The time to first request for analgesia via PCA was longer in the groups performed block compared with the control group. While the time to onset of block was found to be shorter in the PECS group, none of the patients in PECS group needed rescue analgesia. Conclusion: The present study demonstrated that the US-guided ESP and PECS block performed in patients who underwent breast cancer surgery provided effective analgesia for acute pain (postoperative 24 hours) and chronic pain (after 3 months).