Psikolojik dayanıklılık ile psikolojik esneklik ve mizah yoluyla başa çıkma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resilience, psychological flexibility and coping through humor
- Tez No: 861918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM CESUR SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik esneklik, psikolojik dayanıklılık, mizah yoluyla başa çıkma, psychological resilience, psychological flexibility, coping humor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsan yaşamı doğal ve beşeri afetler, sosyoekonomik ve bireysel sorunlar sebebiyle zorluklarla doludur. Benzer zorluklardan her birey aynı şekilde etkilenmemektedir. Birçok insan kriz öncesi psikolojik durumuna dönebilmekte ve yeni sürece uyum sağlayabilmektedir. Psikoloji bilimi, pozitif psikoloji yaklaşımının etkisiyle insanın güçlü, olumlu ve uyumlu yönlerini daha çok incelemeye başlamıştır. Bu bağlamda psikolojik dayanıklılık araştırmacıların dikkatini çeken konulardan biridir. Bu tez çalışmasında psikolojik dayanıklılığın, kabul ve kararlılık terapisi temelli psikolojik esneklik ve bir başa çıkma stratejisi olarak mizah kullanımı ekseninde açıklanması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda 20-65 yaş aralığındaki 278 kadın ve 99 erkek katılımcıya Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ), Psikolojik Esneklik Ölçeği (PEÖ) ve Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği (MYBÇÖ) uygulanmıştır. Araştırma hipotezlerini takip eden analiz sonuçları, PEÖ'nin tüm alt boyutları ile psikolojik dayanıklılık ve mizah yoluyla başa çıkma ile psikolojik dayanıklılık arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.Yürütülen aşamalı regresyon analizi sonuçlarında ise, ilk sırada analize alan PEÖ'nin alt boyutlarından değerler ve değer odaklı davranışlar, kabul ve anda kalmanın psikolojik dayanıklılığın anlamlı yordayıcıları olduğu; analize ikinci aşamda alınan mizah yoluyla başa çıkmanın ise sınırlı anlamlılık düzeyinde kaldığı bulunmuştur. Analiz bulguları psikoloji alanyazını dahilinde tartışılmış; gelecekteki araştırmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Human life is filled with challenges due to natural and man-made disasters, socio-economic issues, and individual problems. Not every individual is affected in the same way by similar challenges. Many people can return to their pre-crisis psychological state and adapt to the new process. The field of psychology, influenced by the positive psychology approach, has increasingly focused on exploring the strong, positive, and adaptive aspects of human beings.In this context, psychological resilience is one of the topics that has captured the attention of researchers. This thesis aims to explain psychological resilience in the context of acceptance and commitment therapy-based psychological flexibility and the use of humor as a coping strategy. In this regard, the Brief Resilience Scale (BRS), Psychological Flexibility Scale (PFS), and Coping Humor Scale (CHS) were administered to 278 female and 99 male participants aged between 20 and 65. The results of the analysis following the research hypotheses revealed a positive and significant relationship between all subdimensions of PFS and psychological resilience, as well as between coping through humor and psychological resilience. The results of the conducted stepwise regression analysis indicated that values and value-focused behaviors, acceptance, and staying in the moment from the sub-dimensions of PFS were significant predictors of psychological resilience, with coping through humor remaining at a limited level of significance in the second stage of the analysis. The findings of the analyses were discussed within the psychology literature and suggestions for future research were provided.