Mezuniyet öncesi tıp eğitimi üriner kateter takma becerisinde akran destekli öğrenimin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of peer supported learning in pre-graduation medical education urinary catheter insert skill
  1. Tez No: 861917
  2. Yazar: SEHER KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ONAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Family Medicine, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: akran eğitimi, akran, üriner kateter, beceri eğitimi, peer education, peer, urinary catheter, skills training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada mezuniyet öncesi tıp eğitiminde üriner kateter takma becerisinde akran destekli eğitimin etkinliği ve öğrenim kalıcılığına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel desenli bir araştırmadır. Araştırmaya katılmaya gönüllü beceriyi hiç bilmeyen Dönem 2'de okuyan 60 öğrenci basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle kontrol ve çalışma grubuna ayrıldı. Akran olarak üçüncü sınıf öğrencilerinden beceriyi bilen gönüllü iki kişiye eğitici akademisyen tarafından hatırlatma eğitimi verildi. 30'ar kişilik kontrol ve çalışma grubu kendi içinde altı kişilik küçük gruplara bölündü. Altı kişilik beş kontrol gruplarına eğitici akademisyen tarafından, çalışma grubuna ise aynı şekilde iki akran birlikte üriner kataterizasyon eğitimi verdi. Eğitimlerden bir gün sonra OSCE ile değerlendirme yapıldı. Üç ay sonra tekrar OSCE ile öğrenim kalıcılığı değerlendirildi. Tüm katılımcılara eğitimle ilgili geribildirimlerini almak için nitel değerlendirme formları doldurtuldu. Bulgular: Tüm OSCE sınavlarında kontrol grubu puanları çalışma grubu puanlarından anlamlı derecede daha yüksekti. Çalışma grubu puanları ise tüm katılımcıların ortalama puanlarına çok yakındı. Üç ay sonra yapılan testlerde öğrenim kalıcılığı açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Eğitimin sonunda öğrencilerden aldığımız geri bildirimlerde öğrenciler akran eğitimiyle ilgili öğrenme ortamının rahat olduğunu, daha kolay öğrendiklerini ve rahat iletişim kurmaları nedeniyle genel itibariyle faydalı bulduklarını ifade ettiler. Olumsuz geri bildirim olarak da akran eğiticilerin bilgi düzeyini eksik buldular. Akran eğiticiler ise beceriyi daha iyi öğrendiklerini ve öğretmekten keyif aldıklarını geri bildirimde ifade ettiler. Sonuç: Mezuniyet öncesi tıp eğitiminde üriner kateterizasyon becerisinde akran eğitiminin öğrenciler açısından olumlu karşılandığı, öğrenmede etkili olduğu ve müfredattaki geleneksel öğretmen liderliğindeki eğitimleri tamamlama konusunda iyi bir potansiyele sahip olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of peer-supported education in the ability to insert a urinary catheter in pre-graduate medical education and its effect on learning retention. Method: It is a randomized controlled experimental design research. 60 students studying in Term 2, who did not know the skill of volunteering to participate in the research, were divided into control and study groups by simple random sampling method. As peers, two volunteer third-grade students who knew the skill were given reminder training by the instructor academician. The control and study groups of 30 people were divided into small groups of six people. Five control groups of six people were given training by the trainer academician, and the study group was given training on how to insert and remove urinary catheters together with two peers. An evaluation was made with OSCE one day after the training. Three months later, learning retention was evaluated again with OSCE. All participants had qualitative evaluation forms filled out to receive their feedback about the training. Results: Control group scores were significantly higher than study group scores on all OSCE exams. The study group scores were very close to the average scores of all participants. No significant difference was detected in terms of learning retention in the tests performed three months later.In the feedback we received from the students at the end of the training, the students stated that the learning environment related to peer education was comfortable, that they learned more easily, and that they found it generally useful because of their easy communication. As a negative feedback, they found the knowledge level of peer educators to be lacking. Peer trainers stated in their feedback that they learned the skill better and enjoyed teaching. Conclusion: We believe that peer training in urinary catheter skills in undergraduate medical education is positively received by students, is effective in learning, and has a good potential to complement traditional teacher-led training in the curriculum.