Sporcu üniversite öğrencilerinde akış yaşantıları ile mental dayanıklılık ve psikolojik esneklik arasındaki ilişkiler
The relationship between flow experiences, mental toughness and psychological flexibility among university athletes
  1. Tez No: 952008
  2. Yazar: HALİME DİRİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI UZ BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akış yaşantıları, mental dayanıklılık, psikolojik esneklik, spor, Flow experiences, mental toughness, psychological flexibility, sport
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, sporcu üniversite öğrencilerinde akış yaşantıları ile mental dayanıklılık ve psikolojik esneklik arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkileri incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Dokuz Eylül Üniversitesi ile Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Egzersiz ve Spor Bilimlerinde öğrenim görmekte olan 515 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Akış Yaşantıları Ölçeği, Sporda Mental Dayanıklılık Ölçeği ve Sporda Psikolojik Esneklik Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analiz aşamasında Jamovi 2.6.19 programı kullanılarak betimsel istatistikler ve Pearson momentler çarpımı korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Ayrıca, akış yaşantıları ile mental dayanıklılık ve psikolojik esneklik değişkenleri arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, sporcu üniversite öğrencilerinde akış yaşantılarının psikolojik esneklik üzerindeki etkisinin, mental dayanıklılık aracılığıyla gerçekleştiğini ve bu bağlamda mental dayanıklılığın tam aracılık rolü oynadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the direct and indirect relationships between flow experiences and mental toughness and psychological flexibility in athletic university students. The sample of the study consisted of 515 university students studying at Dokuz Eylül University, Ege University Faculty of Sports Sciences and İzmir Democracy University Exercise and Sport Sciences. Flow Experience Scale, Mental Toughness Scale in Sport and Psychological Flexibility Scale in Sport and Personal İnformation Form created by the researcher were used as data collection tools in the study. In the data analysis phase, descriptive statistics and Pearson product-moment correlation coefficient analyses were used using Jamovi 2.6.19 software. In addition, the data collected from the students were analyzed with structural equation modeling (SEM) to examine the network of relationships between flow experiences and mental toughness and psychological flexibility variables. The findings of the study show that the effect of flow experiences on psychological flexibility in athletic university students in mediated through the mental toughness variable and in this context, mental toughness plays a full mediating role. The findings were discussed within the framework of the related literature and suggestions for future research were presented.