Ankyloglossia among Class III among malocclusion subjects
Sınıf III malookluzyon hastalarında ankiloglosi
  1. Tez No: 861921
  2. Yazar: MARAM ALI IBRAHEM
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ankiloglossi, dil bağı, dil freni, malokluzyon, Ankyloglossia, tongue tie, lingual frenum, malocclusion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Sınıf III iskelet ilişkisi olan hastalarda dil bağı varlığını sınıf I iskelet ilişkisi olan hastalarla karşılaştırmalı olarak değerlendirmek, dil bağının derecesini ölçmek ve cinsiyet ile ilişkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışmaya, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Diş Hastanesi'ne ortodontik tedavi için başvuran ve yaşlerı 11-39 arasında olan 160 hasta (80 sınıf I hasta, 80 sınıf III iskelet malokluzyonlu hasta) dahil edilmiştir. Bu bireylerin %41,9'u erkek, %58,1'i kadındır. Ayrıca bu çalışma örneklemdeki her hasta için radyografik ve klinik muayene yapılarak yapılmıştır. Tüm deneklerin iskelet ilişkisini değerlendirmek için tedavi öncesi bir lateral sefalogram kullanılmış, dil bağının varlığı klinik olarak değerlendirilerek ölçülmüş ve KOTLOW'un yöntemine ve dil hareket aralığı değerlendirme araçlarına göre 1'den 4'e kadar sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analiz SPSS v.27 (sosyal bilimler için istatistik paketi) (IBM, New York, NY) ile yapılmıştır ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Sınıf III hastaların %51,3'ünde ankiloglossi mevcutken, sınıf I hastalarda bu oran %32,5'ti, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuş (p = 0,016). Sınıf III hastalarda ankiloglossi derecesi Sınıf I hastalara göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p = 0,016). Her iki maloklüzyon grubunda da ankiloglossi varlığı ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Ankyloglossi'nin , sınıf III maloklüzyonlu bireylerde sınıf I maloklüzyonlu göre daha yaygın olduğu saptanmıştır. Her iki maloklüzyon grubunda da dil bağının varlığı cinsiyet ve yaştan etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the presence of tongue tie in patients with class III skeletal relationship in comparison to patients with class I skeletal relationship, measure the grade of tongue tie and determine its relation to gender. Material and Methods: This cross-sectional study involved 160 patients (80 patients with Class I and 80 patients with Class III skeletal malocclusions) who visited the dental hospital of İstanbul Yeni Yüzyıl University for orthodontic treatment. The study sample included 41.9% males and 58.1% females who were aged between 11 – 39 years. This study is made by radiographic and clinical examination for each patient of the sample. A pretreatment lateral cephalogram was used to assess the skeletal relationship of all the subjects and the presence of tongue-tie was clinically evaluated, measured and classified into grades 1 to 4 according to KOTLOW's method and tongue range of motion assessment tools. Statistical analysis was performed with SPSS v.27 (statistical package for the social sciences) (IBM, New York, NY). Statistical significance level was established at p < 0.05. Results: Among class III patients, 51.3% had ankyloglossia compared to 32.5% in class I patients, a statistically significant difference was found (p=0.016). The degrees of ankyloglossia in Class III patients were statistically higher than in Class I patients (p = 0.016). There was no significant correlation between ankyloglossia existence and gender in both malocclusion groups. Conclusion: Ankyloglossia is more prevalent in Class III patients when compared to Class I patients. The existence of tongue tie is not affected by gender or age in both malocclusion groups.