Çocuklarda lingual frenulumda görülen yapısal farklılıkların gelişmekte olan ağız ve çevre dokular üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of structural differences observed in the lingual frenulum in children on the perioral structure
  1. Tez No: 974167
  2. Yazar: YASEMİN VURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCE ESENTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ankiloglosi, Lingual frenulum, Orofasiyal miyofonksiyonel bozukluklar, Ankyloglossia, Lingual frenulum, Orofacial myofunctional disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
VURAL Y. Çocuklarda lingual frenulumda görülen yapısal farklılıkların gelişmekte olan ağız ve çevre dokular üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi. İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Pedodonti ABD, Doktora Tezi, İstanbul,2025. Bu çalışma, karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda lingual frenulum morfolojisinin yutkunma, solunum, maloklüzyon ve postür gibi stomatognatik sistem fonksiyonları üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tasarıma sahip bu araştırmaya 7–12 yaş toplam 170 çocuk dahil edilmiştir. Lingual frenulum morfolojik ve fonksiyonel özellikleri Marchesan Lingual Frenulum Protokolü (MLFP) ile değerlendirilmiş ek olarak Orofasiyal fonksiyonlar Orofacial Myofunctional Evaluation with Scores (OMES) ve Expanded OMES (OMES-E) protokollerinden uyarlanan solunum, mental kas aktivitesi, yutkunma bölümleri uygulanmıştır. Üst hava yolu açıklığı ve olası obstrüktif riskler Mallampati skoru ve Brodsky skalası kullanılarak belirlenmiştir. Maloklüzyon değerlendirmesi klinik muayene ile yapılmış, postüral analizler ise New York Postür Skalası (NYPS) esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Uyku alışkanlıkları ise standart anket formu aracılığıyla kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde gruplar arası karşılaştırmalar için uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Maksimum ağız açıklığı (MAA) açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,137). Ancak dilin ağızdaki hareket alanının ≤%50 olma prevalansı değişmiş frenulum grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Myofonksiyonel değerlendirmelerde solunum paterni, mental kas aktivitesi, bruksizm, uyku parametreleri ile Mallampati ve Brodsky sınıflamaları gruplar arasında anlamlı fark göstermemiştir (p>0,05). Buna karşın yutkunma sırasında dudak (p=0,012) ve dil davranışlarındaki (p=0,002) işlev bozuklukları ile maloklüzyon varlığı (p=0,010) değişmiş frenulum grubunda anlamlı olarak daha yüksektir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizlerinde, yutkunma sırasında dudak davranışındaki işlev bozukluğu için mental kas aktivitesi (OR=32,378; p<0,001), nefes paterni (OR=18,704; p<0,001) ve genel skora göre değişmiş frenulum (OR=3,894; p=0,010) bağımsız risk faktörleri olarak bulunmuştur. Yutkunma sırasında dil davranışındaki bozukluklar için ise nefes alma bozukluğu (OR=5,249; p<0,001) ve genel skora göre değişmiş frenulum (OR=2,513; p=0,015) x bağımsız risk faktörleri olarak saptanmıştır. Bu çalışma, lingual frenulum morfolojisinin ve fonksiyonunun konuşma, yutkunma, solunum gibi oral fonksiyonların yanı sıra maloklüzyon ve postür gibi orofasiyal disfonksiyondan dolaylı etkilenebilen parametrelerle de ilişkili olabileceğini göstermiştir. Bulgular, stomatognatik sistemin anatomik, fonksiyonel ve fizyolojik bütünlüğünün göz ardı edilemeyeceğini ve oral fonksiyon bozukluklarının multidisipliner bir yaklaşımla bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
VURAL Y. Evaluatıon Of The Effects Of Structural Differences Observed in The Lingual Frenulum in Children On The Perioral Structure. Istanbul Health And Technology Unıversity Institute Of Postgraduate Education, Pedodontics Department, Phd Thesis, Istanbul,2025. This study was conducted to evaluate the effects of lingual frenulum morphology on stomatognathic system functions such as swallowing, breathing pattern mentalis muscle activity, malocclusion, and posture in children with mixed dentition. A total of 170 children ages 7–12 were included in this cross-sectional study. Lingual frenulum morphological and functional characteristics were assessed using the Marchesan Lingual Frenulum Protocol (MLFP). Additionally, orofacial functions were assessed using the respiratory, mental muscle activity, and swallowing sections adapted from the Orofacial Myofunctional Evaluation with Scores (OMES) and Expanded OMES (OMES-E) protocols. Upper airway patency and potential obstructive risks were determined using the Mallampati score and the Brodsky scale. Malocclusion was assessed by clinical examination, and postural analyses were based on the New York Posture Scale. Sleep habits were recorded using a standard questionnaire. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for intergroup comparisons in statistical analyses, with a significance level of p<0.05. No significant difference was found between the groups in terms of maximum mouth opening (MAA) (p=0.137). However, the prevalence of tongue movement ≤50% in the mouth was found to be statistically significantly higher in the altered frenulum group (p<0.001). Myofunctional assessments revealed no significant differences between the groups in terms of respiratory patterns, mental muscle activity, bruxism, sleep parameters, and Mallampati and Brodsky classifications (p>0.05). However, functional impairments in lip (p=0.012) and tongue movements (p=0.002) during swallowing, as well as the presence of malocclusion (p=0.010), were significantly higher in the altered frenulum group. In multivariate logistic regression analyses, mental muscle activity (OR=32.378; p<0.001), breathing pattern (OR=18.704; p<0.001), and altered frenulum according to the overall score (OR=3.894; p=0.010) were found to be independent risk factors for lip behavior dysfunction during swallowing. Breathing disorder (OR=5.249; p<0.001) and altered frenulum according to the overall score (OR=2.513; p=0.015) were found to be independent risk factors for tongue behavior disorders during swallowing. This study demonstrated that lingual frenulum morphology and function may be associated with oral functions such as speech, xii swallowing, and respiration, as well as parameters that may be indirectly affected by orofacial dysfunction, such as malocclusion and posture. The findings demonstrate that the anatomical, functional, and physiological integrity of the stomatognathic system cannot be ignored, and oral dysfunctions should be evaluated holistically with a multidisciplinary approach.