Konjenital anomalili bebeğe sahip babaların baba-bebek bağlanmasına ilişkin deneyimleri: Yapılandırmacı temellendirilmiş kuram çalışması
- Tez No: 861950
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: baba-bebek bağlanması, konjenital anomali, paternal bağlanma, yapılandırmacı temellendirilmiş kuram, yenidoğan hemşiresi, father-baby attachment, congenital anomaly, paternal attachment, constructivist grounded theory, neonatal nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Yapılandırmacı Temellendirilmiş Kuram deseniyle konjenital anomalili bebeği olan babaların bağlanma deneyimlerini incelemektir. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden yapılandırmacı temellendirilmiş kuram yöntemi kullanılmıştır. Araştırma Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Haziran 2022- Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada teorik örnekleme yöntemi kullanılarak 1-24 aylık major konjenital anomalili bebeği olan 11 baba ile bireysel yüz yüze yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yapılmıştır. Analizler öncül, odaklı ve kuramsal kodlama teknikleri ile tamamlanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda babaların deneyimlerini yansıtan temellendirilmiş kuram“belirsiz bağlanma”olarak yapılandırılmıştır. Bağlanma süreci bebekle tanışma ile başlayıp gelecekte babaların beklentilerini de içine alan yaşam boyu devam eden bir süreç olarak belirlenmiştir.“Bebekle tanışma”,“babanın yaşadığı zorluklar”,“babanın iyileşmesini etkileyen faktörler”,“özel babalık”,“özel bebeğin etkileri”,“özel babanın beklentileri”temaları ve 24 alt tema oluşturularak tamamlanmıştır. Sonuç: Bu araştırma ile Bowlby'ın sağlıklı bebek ve babaları arasındaki paternal bağlanma kuramı temel alınarak, konjenital anomalili bebeklerde baba-bebek bağlanmasının yapısı, farklı kültürlerde babaların bağlanma paternleri ortaya konulmuştur. Öneriler: Bu araştırma bulguları neticesinde hemşirelik eğitim ve uygulamalarında paternal bağlanmanın değerlendirilmesi ve desteklenmesinin önemi; yapılan yeni araştırmalara ışık tutacağı, yeni bir bakış açısı ile farkındalık yaratacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose our study is to examine the attachment experiences of the fathers of the babies with congenital anomalies using the Constructivist Grounded Theory design. Method: In our study, The Constructivist Grounded Theory method which is one of the qualitative research design was used. The study was conducted in two different neonatal intensive care units of Akdeniz University Hospital in Antalya and Maternity and Children's Hospital in Bingöl, between June 2022 and January 2024. In the research, using the theoretical sampling method, individual face to face semi-structured in-depth interviews were held with the fathers of a total 11 babies with congenital anomalies, aged between 1-24 months. In the analyzes carried out in our study, preliminary, focused, and theoretical coding techniques were used. Results: The study, the Grounded Theory reflecting the experiences of the fathers of the babies with congenital anomalies was defined as 'Uncertain attachment'. The attachment process has been determined as a lifelong process that begins with the meeting the baby and includes the future expectations of the fathers. Our study was completed by creating the main themes named 'first meeting with the baby', 'difficulties experienced by the father', 'factors affecting the fathers' recovery', 'special fatherhood', 'effects of the special baby', and 'expectations of the special father' and also 24 sub-themes. Conclusion: In this study, based on Bowlby's paternal attachment theory between healthy babies and their fathers, the structure of the father-infant attachment in babies with congenital anomalies and the attachment patterns of the fathers in different cultures were revealed. Recommandations: As a result of our study, we thought that the importance of evaluating and encouraging paternal attachment in nursing education and practice will shed light on new research and raise awareness with a new perspective.