Laparoskopik jinekolojik operasyon geçiren hastalarda iki farklı pozitif ekspiryum sonu basınç düzeyinin hemodinami, solunum mekanikleri ve arteriyel oksijenizasyon üzerine etkileri
Effects of two different positive end expiratory pressure levels on hemodynamics, respiratory mechanics and arterial oxygenation in patients undergoing laparoscopic gynecological surgery
  1. Tez No: 861967
  2. Yazar: ELİF ECE SUNDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SITKI GÖKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: PEEP, laparoskopi, arteriyel oksijenizasyon, kompliyans, PEEP, laparoscopy, arterial oxygenation, lung compliance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada jinekolojik laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda genel anestezi sırasında uygulanan iki farklı PEEP düzeyinin (5-10 cmH2O) hemodinami, solunum mekanikleri ve arteriel oksijenizasyon üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Laparoskopik yöntemle genel anestezi altında jinekolojik operasyon geçirecek 40 hasta mekanik ventilatör altında PEEP değeri 5 ve 10 cmH2O olarak ayarlanacak şekilde 20'şer kişilik iki gruba ayrıldı. Rutin monitorizasyonu, anestezi indüksiyonunu ve entübasyonu takiben hastalar PEEP değerlerine göre 2 gruba ayrıldı; 1. Grup (n:20): Volum kontrollü ventilasyon ile +5 cmH2O PEEP 2. Grup (n:20): Volum kontrollü ventilasyon ile +10 cmH2O PEEP Tüm hastalarda entübasyon sonrası (T1), gaz insüflasyonunun 45. Dakikasında (T2) ve ekstübasyon sonrası derlenmenin 15. Dakikasında (T3) kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), oksijen satürasyonu (SpO2) ölçüldü. Entübasyon sonrası (T1) ve gaz insüflasyonunun 45. Dakikasında (T2) ETCO2, taze gaz akışı, tidal volum (TV), P Peak (tepe inspiryum basıncı), P Plato (Plato basıncı), solunum frekansı değerleri kaydedildi. Arteriyel kangazı; entübasyon sonrası (T1), insüflasyonun 45. Dakikası (T2) ve derlenme odasında 15. dk'da (T3) pH, PaO2, PaCO2, BE, laktat, HCO3 değerlerine bakılıp kaydedildi. Entübasyon sonrası ve insüflasyonun 45. Dakikalarında dinamik ve statik akciğer kompliyansları hesaplanıp kaydedildi. Bulgular: Hemodinamik veriler karşılaştırıldığında ortalama arter basıncı, kalp atım hızı ve periferik oksijen satürasyonu değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Statik ve dinamik akciğer kompliyansları açısından karşılatırıldığında PEEP 5 grubuna kıyasla PEEP 10 grubunda her iki ölçüm de anlamlı yüksek bulundu (p0,05). Sonuç: Trandelenburg pozisyonunda jinekolojik laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda PEEP'i 10 cmH2O uygulamak arteriyel oksijenizasyonu olumlu yönde etkilemekte ve dinamik ve statik akciğer kompliyanslarını yükseltmektedir. Bununla birlikte hemodinamik olarak bir olumsuzluğa sebep olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the effects of different PEEP levels (5-10 cmH2O) applied during general anesthesia on hemodynamics, respiratory mechanics and arterial oxygenation in patients undergoing gynecological laparoscopic surgery. Matherials and Methods: Forty patients who would undergo gynecological surgery under general anesthesia by laparoscopic method were divided into two groups of 20 people each, with PEEP values set at 5 and 10 cmH2O under mechanical ventilation. Following routine monitoring, anesthesia induction and intubation, patients were divided into 2 groups according to PEEP values; Group 1 (n:20): 5 cmH2O PEEP with volume controlled ventilation Group 2 (n:20): 10 cmH2O PEEP with volume controlled ventilation In all patients, heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), systolic arterial pressure (SAP) diastolic arterial pressure (DAB) and SpO2 were measured after intubation (T1), at the 45th minute of gas insufflation (T2), and at the 15th minute of recovery after extubation (T3). After intubation (T1) and at the 45th minute of gas insufflation (T2), ETCO2, fresh gas flow, tidal volume (TV), P Peak (peak inspiratory pressure), P Plato (Plato pressure) and respiratory frequency values were recorded. Arterial blood gas; pH, PaO2, PaCO2, BE, lactate, HCO3 values were checked and recorded after intubation (T1), at the 45th minute of insufflation (T2) and at the 15th minute (T3) in the recovery room. Dynamic and static lung compliances were calculated and recorded after intubation and at the 45th minute of insufflation. Results: When hemodynamic data were compared, no significant difference was seen between the groups in terms of mean arterial pressure, heart rate and peripheral oxygen saturation values (p>0.05). When compared in terms of static and dynamic lung compliance, both measurements were found to be significantly higher in the PEEP 10 group compared to the PEEP 5 group (p0.05). Conclusion: Applying PEEP 10 in patients undergoing gynecological laparoscopic surgery in the trendelenburg position positively affects arterial oxygenation and increases dynamic and static lung compliance. However, it does not cause any hemodynamic problems.