Akut kusma şikâyeti bulunan kedilerde maropitant ve ondansetronun antiemetik etkilerinin klinik pratikte değerlendirilmesi
Evaluation of the antiemetic effects of maropitant and ondansetron in clinical practice in cats with acute vomiting
- Tez No: 861989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antiemetik, Bulantı, Kedi, Klinik değerlendirme, Kusma, Antiemetic, Cat, Clinical evaluation, Nausea, Vomiting
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
AKUT KUSMA ŞİKÂYETİ BULUNAN KEDİLERDE MAROPİTANT VE ONDANSETRONUN ANTİEMETİK ETKİLERİNİN KLİNİK PRATİKTE DEĞERLENDİRİLMESİ Baykurt Karataş T. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu araştırmanın amacını, akut kusma şikâyeti ile kliniğe başvuran kedilerde bir defaya mahsus deri altı yolla uygulanan maropitant ve ondansetronun, ilk 24 saat içerisindeki klinik etkinliğinin ortaya konulması oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Kusma şikâyeti bulunan farklı ırk, yaş ve her iki cinsiyetteki 40 kedi araştırmaya dahil edilerek çalışmaya alınan kediler rastgele Grup 1: Maropitant (n=20) ve Grup 2: Ondansetron (n=20) olacak şekilde gruplara ayrıldı. 1 mg/kg/gün dozda maropitant ve 0,4 mg/kg/gün dozda ondansetron deri altı yolla tek doz uygulandı. Klinik değerlendirme kapsamında tüm kediler 0.dk, 30. dk, 4. sa ve 24. sa' lerde iştah ve aktivite skoru, kusma/bulantı skoru ve ağrı skorlamasından oluşan klinik değerlendirmeye tabii tutuldu. Bulgular: Maropitant ve ondansetron uygulanan kedilerde zamana bağlı gruplar arasında kusma ve bulantının değerlendirilmesinde ele alınan klinik skorlamalardan aktivite-iştah skoru, ağrı skoru, görsel analog skalası ve bulantı skorlaması arasında istatistiksel bir fark (p> 0.05) elde edilmedi. Ancak her grupta uygulama öncesine kıyasla uygulama sonrası bulantı skorlaması, ağrı skoru ve görsel analog skorunda belirgin azalma (p< 0.05) görülürken benzer şekilde aktivite ve iştah skorunun da gözlem süresi sonunda artış (p< 0.05) görüldü. Sonuç: Bu araştırma ile kedilerde klinik skorlamaların kusma ve bulantının gözlemlenmesinde önemli bir araç olabileceğinin yanısıra tek doz uygulanan ondansetron ve maropitantın ilk 24 saatte kusma ve bulantıyı kontrol altına alabildiği görüldü. Diğer taraftan maropitant ve ondansetronun tek doz uygulama sonrası ilk 24 saatlik klinik gözlemde antiemetik etkinlikleri arasında bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE ANTIEMETIC EFFECTS OF MAROPITANT AND ONDANSETRON IN CLINICAL PRACTICE IN CATS WITH ACUTE VOMITING Baykurt Karataş T. Aydın Adnan Menderes University, Health Sciences Institute, Veterinary Program, Master Thesis, Aydın, 2024. Objective: The objective of this study is to determine the clinical efficacy of a single subcutaneous administration of maropitant and ondansetron in cats presenting to the clinic with acute vomiting complaints within the first 24 hours. Material and Methods: Cats with vomiting complaints, encompassing different breeds, ages, and both genders, were included in the study, with a total of 40 cats randomized into two groups: Group 1, which received maropitant (n=20), and Group 2, which received ondansetron (n=20). A single subcutaneous dose of 1 mg/kg/day maropitant and 0.4 mg/kg/day ondansetron was administered. All cats were subjected to clinical evaluation consisting of appetite and activity scores, vomiting/nausea scores, and pain assessment, at 0 min, 30 min, 4 h, and 24 h. Results: In cats treated with maropitant and ondansetron, there was no statistical difference (p > 0.05) observed among the time-dependent groups for the activity-appetite score, pain score, visual analog scale, and nausea score, which are the clinical scores considered in the evaluation of vomiting and nausea. However, a significant decrease (p < 0.05) was observed in the nausea score, pain score, and visual analog score after the application compared to the pre-application period in each group. Similarly, activity and appetite scores increased (p < 0.05) at the end of the observation period. Conclusion: This research indicates that clinical scoring can be a valuable tool in observing vomiting and nausea in cats. Additionally, it was observed that a single dose of ondansetron and maropitant could effectively control vomiting and nausea within the first 24 hours. On the other hand, it was concluded that there was no difference in antiemetic effectiveness during the initial 24-hour clinical observation period following a single dose of maropitant and ondansetron.