Deprem döneminde belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyinin çalışanların iş stresi üzerindeki etkisinde psikolojik iyi oluşun aracılık rolü
  1. Tez No: 862016
  2. Yazar: GAMZE GÜNDÜZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe Tahammülsüzlük, İş Stresi, Psikolojik İyi Oluş, Deprem, Key Words: Intolerance of Uncertainty, Work Stress, Psychological Well-Being, Earthquake
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada deprem döneminde belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyinin çalışanların iş stresi üzerindeki etkisinde psikolojik iyi oluşun aracılık rolü araştırılmıştır. Bu kapsamda Gaziantep ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 1.041 kişiye belirsizliğe tahammülsüzlük, algılanan stres ve psikolojik iyi oluşu ölçmeye yönelik sorulardan oluşan 34 soruluk anket, 06.02.2023 Pazarcık merkezli deprem sonrası ilk altı aylık dönemde uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS, Process Makro ve Amos programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyinin iş stresini negatif ve anlamlı, psikolojik iyi oluşu pozitif ve anlamlı yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyinin iş stresi üzerindeki etkisinde psikolojik iyi oluşun aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of psychological well-being in the effect of intolerance of uncertainty level on employees' work stress during the earthquake period was investigated. In this context, a 34-question survey consisting of questions to measure intolerance of uncertainty, perceived stress and psychological well-being was applied to 1,041 people working in businesses operating in various sectors in Gaziantep province, in the first six months after the earthquake centered in Pazarcık on 06.02.2023. The collected data were analyzed using SPSS, Process Makro and Amos programs. As a result of the analyses, it was seen that the level of intolerance to uncertainty affected work stress negatively and significantly, and psychological well-being positively and significantly. Additionally, it has been determined that psychological well-being has a mediating role in the effect of intolerance of uncertainty level on work stress.