Küresel salgınla mücadelede kamu maliyesi tedbirleri: Seçilmiş ülke örnekleri
Public finance measures in combating global pandemic: Selected country examples
  1. Tez No: 862029
  2. Yazar: YUNUS EMRE ÖZAYRANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL AYÇA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Politikalar, Küresel krizler, Küresel Salgınlar, Kümeleme Analizi, Economic Policy, Global Crises, Pandemics. Cluster Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Ulusal ekonomiler tarih boyunca değişimler yaşamış ve ekonomik krizler, salgın hastalıklar, doğal afetler ve savaşlar gibi çeşitli olağanüstü dönemlerle sınanmışlardır. Yaşanan bu olağanüstü süreçler ekonomilerin temellerini sarsan ve ekonomi politikalarını yeniden şekillendiren dönemler yaratmıştır. Bu dönemler çoğu zaman hâkim iktisadi anlayışın da değişmesine vesile olmuştur. Örneğin 1929 ekonomik buhranı ile klasik iktisadi anlayışın çözüm üretme becerisi yetersiz kalmış ve süreç Keynesyen iktisadi anlayışın piyasaya hâkim olması ile neticelenmiştir. 1970'lerde yaşanan petrol krizleri ile keynesyen anlayış yerini monaterist reçetelere bırakmıştır. 1980'ler itibariyle de liberalizasyonun kabul gördüğü dönem başlamıştır. Böylesi dönemler genelde mevcut iktisadi politikaların yetersizliklerini ortaya çıkarmakta ve yeni çözüm arayışlarını tetiklemektedir. Örneğin 2008 küresel finans krizi, finansal düzenlemelerin güçlendirilerek kurumsal denetimin artırılması yönünde önlemler alınmasını gündeme taşımıştır. Covid-19 salgını da ulusal sağlık sistemlerinin direncini ve ekonomiler üzerine meydana getirdiği tehditlerle hükümetlerin acil müdahalelerde bulunma becerilerini test etmiştir. Benimsenen ve süregelen iktisadi politikaları yeniden şekillendiren veya bu yönde motivasyon oluşturan olağanüstü dönemlerde mevcut işleyiş yetersiz kaldığından yeni stratejiler, politika araçları ve yaklaşımlar geliştirilmesi gerekir. Hükümetlerin ekonomik canlanma için devreye soktuğu teşvik paketleri ve finansal destek tedbirleri gibi acil eylem politikaları, kriz ve salgınların etkilerini hafifletmek ve toparlanmayı hızlandırmak için uygulanır. Dolayısıyla böylesi tedbirler sayesinde iktisadi politikalar yeniden şekillenir ve sonraki dönemlere tesiri kaçınılmaz olan etkilet oluşturur. Olağanüstü dönemlerde iktisadi politikaların önemi ve etkisi belirleyicidir. Krizler ve salgınlar, ekonomik politikaların yeniden değerlendirilmesi için fırsatlar sunar ve dönemsel olsa da yeni paradigmalara geçişin zorunluluğunu ortaya koyar. Geçmiş olaylardan ve deneyimlerden yola çıkılarak, olağanüstü dönemlerin iktisadi politikalar üzerindeki etkilerini ele almak ve bunların gelecekteki kararları nasıl şekillendireceğini değerlendirmek önem taşır. Krizler ve salgınların üstesinden gelmek için gereken etkili politikaların nasıl geliştirileceği ve mevcut ekonomik yapının nasıl daha dirençli hale getirileceğiyse yanıt bulunması gereken soruların başında gelir. Çalışmada küresel ekonomik kriz ve küresel salgınlar tarihsel süreçlerle birlikte ele alınarak ekonomik etkileri değerlendirilecektir. Odak noktamızı oluşturan küresel salgınlar, küresel kamusal kötü kapsamında ele alınarak kısa ve uzun vadeli etkileri değerlendirilecek ve bu dönemlerde uygulanan politikalar incelenecektir. Politikalar kısıtlayıcı politikalar ve ekonomik-mali politikalar kapsamında değerlendirilecektir. Çalışmanın üçüncü bölümünde G20 ülkelerinin salgın dönemi politikaları ve ekonomik sonuçları incelenerek kamu maliyesi verileri ve makroekonomik verileri üç dönem halinde kümeleme analizi ile ele alınacaktır. İnceleme bulguların değerlendirildiği sonuç kısmı ile tamamlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, national economies have undergone transformations and have been tested by various extraordinary periods such as economic crises, pandemics, natural disasters, and wars. These extraordinary events have shaken the foundations of economies and reshaped economic policies. Often, they have also led to changes in the dominant economic paradigms. For example, the inability of the classical economic approach to provide solutions during the 1929 economic depression resulted in the dominance of Keynesian economic thought. The oil crises of the 1970s saw the Keynesian approach give way to monetarist prescriptions. From the 1980s onwards, a period accepting liberalization began. Such periods generally expose the inadequacies of existing economic policies and trigger the search for new solutions. For instance, the global financial crisis of 2008 brought to the forefront measures to strengthen financial regulations and increase institutional oversight. The COVID-19 pandemic tested the resilience of national health systems and the threats it posed to economies, alongside governments' ability to intervene urgently. Extraordinary periods that reshape or motivate a rethinking of prevailing economic policies necessitate the development of new strategies, policy tools, and approaches due to the insufficiency of existing operations. Emergency action policies, such as stimulus packages and financial support measures enacted by governments for economic recovery, are implemented to mitigate the effects of crises and pandemics and accelerate recovery. Thus, such measures reshape economic policies and inevitably create impacts that influence subsequent periods. The importance and impact of economic policies are decisive in extraordinary times. Crises and pandemics offer opportunities for the reevaluation of economic policies and necessitate the transition to new paradigms, even if temporarily. Evaluating the effects of extraordinary periods on economic policies and how these will shape future decisions is crucial. Answering questions on how to develop effective policies to overcome crises and pandemics and how to make the current economic structure more resilient is paramount. In this study, the economic effects of global economic crises and pandemics will be discussed in conjunction with historical processes. Focusing on global pandemics within the scope of global public bads, their short and long-term effects will be assessed, and the policies implemented during these periods will be examined. Policies will be evaluated in terms of restrictive policies and economicfiscal policies. In the third section of the study, the policies and economic outcomes of G20 countries during the pandemic period will be examined through cluster analysis of public finance data and macroeconomic data across three periods. The study will conclude with an evaluation of the findings.