Bütünleşik afet yönetiminde sağlık politikaları ve dirençlilik ilişkisi: COVİD-19 pandemisi örneği
Relationship between health policies and resilience in intergrated disaster management: Case study of COVID-19 pandemic
- Tez No: 862030
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Bütünleşik Afet Yönetimi, Sağlık Politikaları, Dirençlilik, Covid-19 Pandemisi, Disaster, Integrated Disaster Administration, Health Policies, Resilience, Covid-19 Pandemic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Dünya genelinde görülen aşırı nüfus artışı, kontrolsüz kentleşme, ekosistem tahribatının büyüklüğü, küresel sıcaklığın artışı vb. sorunlar beraberinde toplumları etkileyen afetlerin etkilerini artırmaktadır. Biyolojik afet olarak sınıflandırabileceğimiz Covid-19 virüsünden kaynaklanan bir salgın, 2019 yılının aralık ayından itibaren kısa sürede tüm dünyaya yayılarak pandemi hâlini almıştır. Covid-19 pandemisi, yarattığı kriz ortamıyla ülke yönetimlerini çeşitli sağlık politikaları uygulamak durumunda bırakmıştır. Ülkeler, ortaya çıkan bu yeni durumla dirençlilik kapasiteleri ölçüsünde mücadele etmiştir. Literatürde pandemi özelinde ülkemizde dirençliliğin durumunu araştıran az sayıda çalışma vardır. Araştırmamızda, iç içe karma yöntem ile pandemi sürecinde ülkemiz özelinde dirençliliğin etkilendiği noktalar belirlenmeye çalışılmıştır. Nitel aşamada farklı disiplinlerden 8 akademisyen ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma verileri MAXQDA 2020 programı ile analiz edilmiştir. Nitel aşamada elde edilen verilere dayanarak oluşturulan anket formu ile nicel aşamada ülkemizin tüm bölgelerinden 453 katılımcıya ulaşılmıştır. Nicel veriler SPSS Windows 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise nitel ve nicel veriler birleştirilip görselleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre toplum en çok ekonomik anlamda olumsuz etkilenmiş, eğitimde eşitsizlikler yaşanmış ve topluma güvenin düşük olduğu belirlenmiştir. Sağlık sisteminin ise daha dirençli olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırma ile ortaya çıkan önemli bulgular ve tespitler pandemi sürecinde dirençliliği azaltan sorunların çözümlenmesinde yöneticilere yol gösterici olabilir. Araştırmamızda, pandemi sürecinde elde edilen deneyimlerden toplumumuza özgü dirençliliği azaltan unsurların belirlenerek gelecekte ortaya çıkabilecek pandemilere karşı daha hazırlıklı olmayı sağlayabilecek dirençlilik kapasitesini artıran önerilerle afet araştırmalarına katkıda bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Extreme population growth seen worldwide, uncontrolled urbanization, magnitude of ecosystem destruction, increase in global temperature, etc. these problems cause disasters that affect societies. An epidemic caused by the Covid-19 virus, which we can classify as a biological disaster, spread all over the world in a short time and became a pandemic in December 2019. Covid-19 pandemic, has forced country governments to implement various health policies with the crisis environment it has created. Countries, have struggled with this new situation to the extent of their resilience capacity. There are few studies in the literature investigating the state of resilience in our country, specifically regarding the pandemic. In our research, we tried to determine the points where resilience was affected in our country during the pandemic process by using a mixed method. In the qualitative phase, interviews were held with 8 academics from different disciplines. Qualitative research data was analyzed with the MAXQDA 2020 program. With the survey form created based on the data obtained in the qualitative phase, 453 participants from all regions of our country were reached in the quantitative phase. Quantitative data were analyzed with SPSS Windows 25.0 program. In the last part of the study, qualitative and quantitative data were combined and visualized. According to the results of the analysis, it was determined that the society was most negatively affected economically, there were inequalities in education and the trust in society was low. It has been found that the health system is perceived as more resilient. As a result, the important findings and findings emerging from the research can guide managers in resolving the problems that reduce resilience during the pandemic process. In our research, we contribute to disaster research by identifying the factors that reduce the resilience of our society from the experiences gained during the pandemic process and with suggestions that increase the resilience capacity that can enable us to be more prepared against pandemics that may arise in the future.