Mardin Müzesi'nden bir grup Bizans Dönemi sikkesi
A group of Byzantine coins from Mardin Museum
- Tez No: 862046
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Bizans sikkeleri, Mardin Müzesi, Sikke kataloğu, Byzantine Coins, Mardin Museum, Coin Catalogue
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Mardin Müzesi envanterine kayıtlı 74 adet Bizans sikkesi incelenmiş ve kataloglaması yapılmıştır. Tamamı satın alma yoluyla müzeye kazandırılan bu sikkelerin 3'ü altın, 71'i ise bakır / bronzdur. Bu çalışmada yer alan sikkelerin en erkeni I. Anastasius dönemine tarihlendirilirken en geçi ise VII. Mikhael dönemine tarihlendirilir. 5 farklı darphanede basılan sikkeler 4 ayrı birime ayrılır. 20 adet sikkenin ise darphanesi tespit edilememiştir. Darphane olarak Konstantinopolis darphanesinin en yüksek orana sahip olduğu görülmüştür. İncelenen Bizans sikkelerinin 20 adedi Anonim Follisler grubuna aittir. Geriye kalan sikkeler ise 14 ayrı imparator döneminde darp ettirilmiştir. Bu imparatorlar sırasıyla şöyledir: I. Anastasius (2 adet), I. Iustinus (3 adet), Iustinianus (7 adet), II. Iustinus (10 adet), II. Tiberius (1 adet), Mauricius Tiberius (9 adet), Focas (1 adet), Heraklius (4 adet), II. Constans (3 adet), VII. Konstantinos (3 adet), II. Nikephoros (1 adet), X. Konstantinos (4 adet), IV. Romanos (4 adet) ve VII. Mikhael (3 adet). Tez kataloğunda yer alan envanter bilgileri Mardin Müzesi sikke envanter defterlerindeki bilgilere sadık kalınarak yazılmıştır. Ancak eksik ya da hatalı görülen yerlerde bu bilgilere eklemeler yapılmış, gerekli görülen durumlarda bu bilgilerin bazıları düzeltilmiştir. Araştırmanın amacı Mardin Müzesi envanterine kayıtlı olan 74 adet Bizans dönemi sikkesinin darp tarihi ve yeri, darp ettiren hükümdar, malzeme, ölçüler ve üzerindeki tasvirler bakımından incelenmesi ve tarihlendirilmesi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 74 Byzantine coins registered in the inventory of the Mardin Museum were examined and cataloged. Of these coins, all of which were brought to the museum through purchase, 3 of them are gold and 71 of them are copper / bronze. The earliest of the coins in this study is dated to the period of Anastasius I, while the latest is dated to the Michael VII's period. Coins minted in 5 different mints are divided into 4 separate units. Mints of 20 coins could not be determined. As a mint, the Constantinople mint has the highest rate. 20 of the analyzed Byzantine coins belong to the Anonymous Folles group. The remaining coins were minted during the reign of 14 different emperors. These emperors are as follows: Anastasius I (2 pieces), Justin I (3 pieces), Justinian (7 pieces), Justin II (10 pieces), Tiberius II (1 piece), Maurice Tiberius (9 pieces), Phocas (1 piece), Heraclius (4 pieces), Constans II (3 pieces), Constantine VII (3 pieces), Nicephorus II (1 piece), Constantine X (4 pieces), Romanus IV (4 pieces) and Michael VII (3 pieces). The inventory information in the thesis catalog has been written faithfully to the information in the coin inventory books of the Mardin Museum. However, some information has been added in places where it is found to be incomplete or incorrect, and some of this information has been corrected if necessary. The aim of the research is to examine and date the 74 Byzantine coins registered in the inventory of the Mardin Museum in terms of the date and place of minting, the ruler who struck them, materials, measurements and depictions on them.