İran'da hemşirelerde sıkıntı toleransı ve psikolojik iyi oluş ile corona kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
İran'da hemşirelerde sıkıntı toleransı ve psikolojik iyi oluş ile corona kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 862063
  2. Yazar: HALEH SALAMAT GAZNAGH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Korona kaygısı, sıkıntı toleransı, psikolojik iyi oluş, hemşireler, Corona anxiety, distress tolerance, psychological well-being, nurses
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hemşirelik hem fiziksel hem de duygusal stresle dolu bir meslek olarak kabul edilir. Yoğun iş yükü ve Kovid -19 olan hastalarla karşılaşma ve etkileşim tehdidi, hemşirelerin zihinsel sağlığını giderek erozyona uğratmaktadır. Kovid -19'a bağlı artan stres ve kaygı ile sıkıntı toleransının azalması, hemşirelerin psikolojik iyi oluşunu azaltmaktadır. Bu çalışma, hemşireler arasındaki stres toleransı, psikolojik iyi oluş ve Kovid-19 kaygısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın istatistiksel popülasyonu İran'ın Batı Azerbaycan ilindeki tüm hemşireleri içermektedir. Morgan tablosu ve küme rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak 269 hemşirelik örneği seçilmiştir. Bu araştırmada veri toplamak için Korona Virüs Kaygı Ölçeği, Sıkıntıya Tolerans Ölçeği ve RIF Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (RSPWB) kullanılmıştır. Batı Azerbaycan'ın farklı bölgelerinden rastgele seçilen üç ilçe, ardından her ilçeden rastgele seçilen dört hastane ve her hastaneden rastgele seçilen Korona bölümlerinde çalışan yaklaşık 67 hemşire ile görüşülmüştür. Veri analizi için Pearson korelasyon katsayısı ve çoklu regresyon analizi kullanılmış ve bilgiler SPSS yazılımı kullanılarak analiz yapılmıştır. Araştırma hipotezlerinin analiz sonuçları, hemşireler arasında Kovid -19 kaygısı, sıkıntı toleransı ve psikolojik iyi oluş arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sıkıntı toleransı ve psikolojik iyi oluşun bileşenleri, Kovid -19 kaygısının varyansının yaklaşık %40'ını açıklamaktadır. Özetle bulgular, Kovid -19 kaygısı ile sıkıntı toleransı ve psikolojik iyi oluş arasında anlamlı bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Nursing is considered a profession filled with both physical and emotional stress. The intense workload and the threat of encountering and interacting with patients with COVID-19 are gradually eroding the mental well-being of nurses. This study was conducted to determine the relationship between stress tolerance, psychological well-being, and COVID-19 anxiety among nurses. The statistical population of the study includes all nurses in the West Azerbaijan province of Iran. A sample of 269 nurses was selected using the Morgan table and cluster random sampling method. In this research, the Coronavirus Anxiety Scale, Distress Tolerance Scale, and the RIF Psychological Well-Being Scale (RSPWB) were used to collect data. Three random districts from different regions of West Azerbaijan were selected, and then, four hospitals were randomly chosen from each district. Approximately 67 nurses working in the COVID-19 departments were selected from each hospital. Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used for data analysis, and the information was analysed using SPSS software. The results of the analysis of the research hypotheses indicate a significant relationship between COVID-19 anxiety, distress tolerance, and psychological well-being among nurses. The components of distress tolerance and psychological well-being explain approximately 40% of the variance in COVID-19 anxiety. In summary, the findings suggest a meaningful connection between COVID-19 anxiety and distress tolerance, as well as psychological well-being among nurses.