Yiğitler barajı örneğinde sulama barajlarına hidroelektrik santralı entegrasyonunun ekonomisi
Economy of integrating hydroelectric power plant into irrigation reservoirs in the case of Yiğitler Dam
  1. Tez No: 862144
  2. Yazar: ENSAR UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik santral, Ekonomi, Sulama barajı, Hidrolik, Debi, Teknik hesaplar, Hydroelectric power plant, Economy, Irrigation dam, Hydraulic, Flow rate, Technical calculations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüz dünyasında ülkelerin toplumsal refahı ve sürdürülebilir kalkınmalarının en önemli yapı taşı enerjidir. Akademik çevrelerce kabul görmüş bir görüşe göre bu yüzyıla enerji yüzyılı denmektedir. Enerjinin her türlüsü çok kıymetli hale gelmiştir. Özellikle de elektrik enerjisi teknolojinin her alanında kullanıldığından enerji arz-talep skalasında birinci olarak yerini almıştır. Elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından eldesin de en büyük payı Hidroelektrik santraller (HES)'ler almaktadır. HES teknolojisi her geçen gün güncelliğini korumaktadır. Bu çalışmada kaynakların maksimum etkinlikte değerlendirilmesi adına mevcut sulama barajlarına hidroelektrik sistemleri entegrasyonunun ekonomisi değerlendirilmiştir. İzmir ili, Kemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kemalpaşa Ovası arazilerinin Yiğitler Barajı'ndan sulanması amaçlanmaktadır. Ayrıca bu sulama barajından Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) 'nin sanayi suyu temin edilecektir. Bu çalışmanın amacı, regüle edilecek suyun potansiyel enerjisinden faydalanılarak entegre yapılacak bir HES ile bölgede çok fazla ihtiyaç duyulan yer yer yerel haberlere dahi konu olan elektrik enerjisinin elde edilmesi amaçlanmaktadır. Projelendirilen HES'in tüm hesapları DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün raporlarından alınan verilere ve 2024 yılı birim fiyatlarına göre yapılmıştır. Yapılan fayda maliyet analizleri sonucu tezin ana konusu olan HES'in yatırıma uygun olduğu kanaatine varılmıştır. Piyasa hareketliliğinden etkilenmeyen doğal süreçlere bağlı böyle bir sistemin inşası bölgedeki elektrik enerjisi probleminin çözümü noktasında büyük katkı sunacağı düşünülmektedir. Bu çalışma; sulama barajlarına şartları uygunsa (düşü, yer şekilleri vb.) ve güncel ekonomik veriler ile yeniden değerlendirme yaparak entegre HES kurulmasının verimli olup olmayacağı araştırılmasının da önünü açacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the cornerstone of countries' social welfare and sustainable development is energy. A widely accepted view in academic circles is that this century is called the energy century. All forms of energy have become extremely valuable. Especially, electricity has taken its place as the first in the energy supply-demand scale since it is used in every field of industry.. The largest share of electricity generation from renewable energy sources comes from hydroelectric power plants (HPPs). Therefore HPP technology remains relevant every day. In this study, the economy of integrating hydroelectric systems into existing irrigation dams is evaluated for the maximum efficiency of resources. The aim is to irrigate the Yiğitler Dam using current hydrological data for the agricultural lands in Kemalpaşa Plain, located within the boundaries of Kemalpaşa district of Izmir province. Additionally, industrial water will be provided to Kemalpaşa Organized Industrial Zone (KOSBI). The purpose of this study is to obtain electricity, which is much needed in the region and is even the subject of local news, by utilizing the potential energy of the regulated water through an integrated HPP into the dam. All calculations of the designed HPP were made based on the reports of the General Directorate of State Hydraulic Works (DSİ) 2nd Regional Directorate and the unit prices of the year 2024. Considering engineering economics and current economic data, it is concluded that the profitability of the HPP, which is the main subject of the thesis, is suitable for investment. The construction of such a system, which is not affected by market fluctuations and depends on natural processes, is thought to contribute significantly to solving the electricity problem in the region. This study will also pave the way for the investigation of whether integrated HPPs will be profitable by re-evaluating irrigation dams' conditions (such as slope, topography, etc.) and current economic data.