Modada kürk ve Schıaparellı markası örneği
Fur in fashion and the Schiaparelli brand example
  1. Tez No: 862145
  2. Yazar: EZGİ NUR SUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. ARZU EVECEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Kürk, Suni Kürk, Moda, Giysi, Real Fur, Faux Fur, Fashion, Clothing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, tarihsel süreç içerisinde kürkün, başta giysiler olmak üzere hangi amaçlarla kullanıldığını, bu amaçlar doğrultusunda kimi giysilerde işlevselliğin ötesinde bireyi varsıllaştıran bir temsiliyet değerini nasıl kazandığını, zamanla gelişen düşünce ve eylemlere paralel olarak hangi yönlere evrildiğini ortaya koymak suretiyle, modada öncü markalardan biri olan Schiaparelli'nin bazı koleksiyonlarındaki kürk kullanımlarını, malzeme ve model özelliği kapsamında sorgulamayı amaçlamaktadır. Araştırmada koleksiyonlara dair tasarımların incelenmesi, özellikle suni kürklerle giysilere gerçekçi bir görünüm ve ifade biçimi kazandırılmasını ortaya koymak ve yaratıcı fikir, yenilikçi ürün ve yeni tasarım önerilerinin geliştirilmesine zemin hazırlamak açısından oldukça önemlidir. Araştırmada nitel yöntemlerinden tarama modeli kullanılmış, veri toplama yöntemi olarak ise belgesel tarama yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Schiaparelli markasının koleksiyonları, örneklem grubunu Schiaparelli markasının 2021 ile 2024/25 yılı İlkbahar-Yaz/Sonbahar-Kış sezonlarını içeren Haute Couture ve Hazır Giyim koleksiyonları oluşturmuştur. Bu kapsamda Schiaparelli markasının giysi tasarımlarının hayvansal kaynaklardan tamamen arındırılmadığını, markanın koleksiyonlarında tasarıma dahil edilen kürklerin işlevsel amaçlarla giyilebilir ürünlere dönüştürülerek klasik tarzda ve sofistike bir görünümde sunulduğunu, suni kürkleri de tasarımlara dahil ederek koleksiyonun bütününe dair bir anlatısallık yaratma gayretiyle giysilerde avangart ve sanatsal bir ifade biçimini destekleyen görünümler yaratıldığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the purposes of fur, especially for clothing, was used throughout the historical process, how some garments for these purposes gained a representative value that enriched the individual beyond functionality, and in what directions it had evolved in parallel with these developments. Thoughts and actions that develop over time; It aims to question the use of fur in some collections of Schiaparelli, one of the leading brands of fashion, within the scope of material and model features. It is significant that analysing the designs of the collections in the research in terms of revealing the realistic appearance and expression of the garments with artificial furs and preparing the ground for the development of creative ideas, innovative products and new design suggestions. The survey model, one of the qualitative research methods, was used in the research, and documentary scanning that used as a data collection method. The universe of discourse of the research consists of the collections of the Schiaparelli brand and the sampling group consists of the Haute Couture and Ready-to-Wear collections of the Schiaparelli brand, including the Spring-Summer/Autumn-Winter seasons of 2021 and 2024/25. In this context, it is possible to say that the clothing designs of the Schiaparelli brand are not completely free from animal resources, but the furs included in the design of the brand's collections are transformed into wearable products for functional purposes and presented in a classical style and sophisticated appearance, and by including faux furs in the designs, it is possible to say that views that support an avant-garde and artistic form of expression are created in the clothes in an effort to create a narrative about the whole collection.