18- 35 yaş arası bireylerde çocukluk çağı travmaları, psikolojik dayanıklılık ve suça yatkınlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between childhood trauma, psychological resistance and criminal tensile in individuals between the age of 18-35
  1. Tez No: 862158
  2. Yazar: MELVA ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, psikolojik dayanıklılık, suça yönelik tutumlar ve ilişkiler, Childhood traumas, psychological resilience, attitudes towards crime and relationships
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde ihmal, istismar gibi suç işlemeyle ilgili konuların konuşulmasının artmasıyla birlikte yapılan çalışmalar da artmaktadır. Suça yatkın olmaya sebep olan faktörlerin ne olduğu araştırmaların merak konusu olmuştur. Toplumda insanlar neden suç işliyor sorusunun yanıtı aranmaya başlanmıştır. Bu bağlamda yapılan araştırmalar sonucu çalışmanın temel problemi, bireyleri suça yatkın olmaya iten faktörlerin psikolojik sağlamlık ve çocukluk çağı travmaları çerçevesinde araştırılmasıdır. Bu çalışmada psikolojik dayanıklılık, çocukluk çağı travmaları ve suça yatkın olma kavramları araştırılmıştır. Araştırmanın konusu 18-35 yaş arası bireylerde çocukluk çağı travmalarının ve psikolojik dayanıklılığın suça yatkınlıkla olan ilişkisini incelemektir. Araştırmanın amacı çocukluk çağı travmasının ve psikolojik dayanıklılığın suça yatkın olmayı yordama gücünü incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 18-35 yaş arası bireyler oluşturmaktadır. 18-35 yaş arasında olan toplam 360 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılara, Aydınlatılmış Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Suça Yönelik Tutumlar ve İlişkiler Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcılara Google Forms aracılığıyla ulaşılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır, t testi ve ANOVA analizleri uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki incelendiğinde çocukluk çağı travmalarına göre psikolojik dayanıklılığın suça yönelik tutumlar ve ilişkiler üzerinde daha fazla anlamlı yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Psikolojik dayanıklılık arttıkça suça yönelik tutumlar ve ilişkiler azalmaktadır. Araştırma bulguları ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, as the discussion of crime-related issues such as neglect and abuse increases, the number of studies carried out is also increasing. What are the factors that cause one to be prone to crime has been a matter of cruosity in research. The answer to the question of why people commit crimes in society has begun to be sought. As a result of the research conducted in this context, the main problem of the study is to investigate the factors that push individuals to be prone to crime within the framework of psychological resilience and childhood traumas. In this study, the concepts of psychological resilience, childhood traumas and susceptibility to crime were investigated. The subject of the research is to examine the relationship between chilhod traumas and psychological resilience and susceptibility to crime in individuals between the ages of 18-35. The aim of the research is to examine the predictive power of childhood trauma and psychological resilience to be prone to crime. The study group of the research consists of individuals between the ages of 18-35. A total of 360 people between the ages of 18-35 were reached. Within the scope of the research, the Informed Consent Form, Demographic Information Form, Childhood Trauma Scale, Psychological Resilience Scale for Adults and Crime Attitudes and Relationships Scale were applied to the participants. Participants were reached through Google Forms. SPSS 25.0 statistical package program was used to analyze the data. Pearson correlation coefficients were calculated, t test and ANOVA analyzes were applied. When the relationship between the variables was examined, it was found that psychological resilience was a more significant predictor of attitudes and relationships towards crime than childhood traumas. As psychological resilience increases, attitudes and relationships towards crime decrease. The research findings were discussed within the framework of the relevant literature.