Faruk Duman'ın romanlarında postmodernizm etkisi
The i̇mpect of postmodernism in novels of Faruk Duman
- Tez No: 862159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Faruk Duman, Postmodernism, Modernism, Polyphony, İntertextuality, Metafiction, Nature, Tradition, Magical Realism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Modernizmin kuralcı yapısı ve bireyler üzerinde oluşturduğu kalıp yargılar, bireyin üzerinde bir baskıya sebebiyet vermiş ve böylece yalnızlaşmış ve yalıtılmış bir ruh halinin oluşumuna neden olmuştur. Toplumsal yaşamın değişimi bireyin tek düzelikten sıyrılma arzusuyla sanatın her alanında postmodernizm kendini göstermeye başlamıştır. Modernizmin katı kuralcılığına karşı gelerek birey için özel bir alan yaratmıştır. Bu çalışmada postmodern-izmin özellikle edebiyat alanında gelişimi ele alınmış olup çağdaş yazarlardan Faruk Duman'ın romanları özelinde incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, Faruk Duman'ın romanlarında postmodernizmin etkisinin tespit edilmesidir. Bu kapsamda Pîrî, İncir Tarihi, Ve Bir Pars Hüzünle Kaybolur, Köpekler İçin Gece Müziği, Sus Barbatus serisinin I, II ve III. ciltleri üzerinde postmodernist unsurlar açısından incelemeler yapılmıştır. Son olarak, yapılan araştırmalar ve bulgular analiz edilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Faruk Duman, Postmodernizm, Modernizm, Çokseslilik, Metinlerarasılık, Üstkurmaca, Doğa, Gelenek, Büyülü Gerçekçilik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The rule-based structure of modernism and the stereotypical judgments it imposes on individuals have led to the emergence of a sense of oppression, resulting in the creation of a state of loneliness and isolation. The changing dynamics of societal life have prompted a desire for individuals to break free from uniformity, and as a consequence, postmodernism has begun to manifest itself across various artistic domains. By challenging the rigid regulations of modernism, postmodernism has established a unique space for individuals. This study focuses on the development of postmodernism, particularly in the field of literature, with a specific examination of the novels of contemporary author Faruk Duman. The objective of this research is to identify the influence of postmodernism in Faruk Duman's novels. Within this scope, analyses have been conducted on Pîrî, Fig Date, And a Leopard Disappears with Sorrow, Night Music for Dogs, and the first, second, and third volumes of the Sus Barbatus series in terms of postmodernist elements. Finally, the research and findings are analyzed, and the results are evaluated.