Ursula Le Guin ve Margaret Atwood'un eserlerine eko-eleştirel bir yaklaşım
An eco-critical approach on Ursula Le Guin and Margaret Atwood's works
  1. Tez No: 804370
  2. Yazar: BERÇEM ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ECE ÇELİK KARAÇOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ursula Le Guin, Margaret Atwood, eco-criticism, enviromental justice, literature, philosophical ecology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezde Edebiyat ve Çevre ilişkisini inceleyen Eko-Eleştiri ve Felsefe arasında disiplinler-arası bir çalışma ortaya koymak amaçlanmıştır. Ursula Le Guin ve Margaret Atwood'un edebi eserleri kullanılarak, ekolojik endişeler ile kaleme alınan eko-eleştiriye felsefi dayanaklar sağlanmıştır. Ursula Le Guin ve Margaret Atwood'un eserlerine dair eko-eleştirinin iki ana bölümde geliştirildiği bu tezde Rosi Braidotti, Val Plumwood, Francis Bacon, Murray Bookchin ve Donna Haraway'in görüşlerinden faydalanılmıştır. Bu düşünür ve akımların ilkeleri ile; güncel felsefi tartışma ve soruların ekolojik krizlerle bağlantılı olduğu noktaları gösterebilmek hedeflenmektedir. Eko-eleştiri ve felsefenin bir arada çalışabilmesine örnek oluşturarak akademik literatüre katkıda bulunmak hedeflenen bu çalışmada aynı zamanda ekolojik krizlere duyulan endişe doğrultusunda çevreye karşı sorumluluk ve duyarlılık motivasyonu gözetilmektedir. Bu nedenle, bu tezde eko-eleştiri, felsefi ekoloji, metin çözümlemesi, çevresel adalet, insan-doğa ilişkisi, insan-insan olmayanlar ilişkisi kavramlarını anlamak amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimler: Ursula Le Guin, Margaret Atwood, Eko-Eleştiri, Çevre Adaleti, Edebiyat, Felsefi Ekoloji.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it's intented to create a interdiciplinary work between Eco-critism which examines the relation between Literature and Enviroment, and Philosophy. By using the literary works of Ursula Le Guin and Margaret Atwood, philosophical grounds were provided for eco-criticism, which was written with ecological concerns. The views of Rosi Braidotti, Val Plumwood, Francis Bacon, Murray Bookchin and Donna Haraway were used in this thesis, in which the eco-criticism of the works of Ursula Le Guin and Margaret Atwood was developed in two main parts.With the principles of these thinkers and movements; It is aimed to show the points where current philosophical discussions and questions are related to ecological crises. In this study, which aims to contribute to the academic literature by setting an example for eco-criticism and philosophy to work together, at the same time, the motivation of responsibility and sensitivity towards the environment is observed in line with the concern for ecological crises. For these reasons, in this thesis, it is aimed to understand the concepts of eco-criticism, philosophical ecology, text analysis, environmental justice, human-nature relationship, human-non-human relationship.