Civanperçemi (achillea millefolium) ekstresinin akut akciğer hasarı üzerindeki etkileri: Deneysel bir çalışma
Effects of yarrow (achillea millefolium) extract on acute lung injury: an experimental study
  1. Tez No: 862166
  2. Yazar: BURAK YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERVAN BEKDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Achillea Millefolium, akut akciğer hasarı, TNF-α, Achillea Millefolium, acute lung injury, TNF-α
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çocukluk çağı için önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olan ARDS tablolarında proinflamatuar/anti-inflamatuar sitokin ve oksidan/anti-oksidan dengesizlikleri gelişmektedir. Bu çalışmada antioksidan ve antiinflamatuar etkileri olan Achillea Millefolium 'un akut akciğer hasarı tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağını test etmektir. Gereç ve Yöntem: Toplam 36 adet erkek Wistar cinsi rat 4 gruba bölündü. Akut akciğer hasarı Cecal ligation and puncture (CLP) ile oluşturuldu. Serumdan alınan örneklerde TNF-α, IL-10, native tiyol, toplam tiyol ve disülfit seviyeleri çalışıldı. Akciğerden alınan örnekler hematoksilen-eozin boyası ile boyanarak incelendi. Bulgular: Gruplar arasında TNF-α değerleri açısından anlamlı bir fark saptandı (p=0.003). CLP grubunda kontrol grubuna göre yüksek TNF-α değerleri saptandı (50.88±5.21 vs. 34.13±9.89 pg/ml, p=0.002), histolojik olarak da bu tablolarda lenfosit, fibroblast ve histiosit, nötrofil, hemoraji ve konjesyon skorlarının arttığı gösterilmiştir (sırasıyla p=0.006, p0.05). Sonuç: Bu çalışma Achillea Millefolium'un inflamasyonu baskılayıcı etkisi ile akut akciğer hasarının tedavi edilmesinde kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu sonucun klinik çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Proinflammatory/anti-inflammatory cytokine and oxidant/antioxidant imbalances develop in ARDS cases, a significant cause of morbidity and mortality in childhood. This study aims to investigate whether Achillea Millefolium, with its antioxidant and anti-inflammatory effects, can be used in the treatment of acute lung injury. Materials and Methods: A total of 36 male Wistar rats were divided into four groups. Acute lung injury was induced by Cecal Ligation and Puncture (CLP). Serum samples were analyzed for TNF-α, IL-10, native thiol, total thiol, and disulfide levels. Lung samples were examined using hematoxylin-eosin staining. Results: A significant difference was observed in TNF-α values among groups (p=0.003). CLP group showed higher TNF-α values compared to the control group (50.88±5.21 vs. 34.13±9.89 pg/ml, p=0.002), and histologically demonstrated increased scores of lymphocytes, fibroblasts, histiocytes, neutrophils, hemorrhage, and congestion (p=0.006, p0.05). Conclusion: This study suggests that Achillea Millefolium, with its anti-inflammatory effect, may be used in the treatment of acute lung injury. However, clinical studies are needed to support these findings.