Şirketlerin halka arz sonrası faaliyet performansı: Borsa İstanbul örneği
Post-ipo operating performance of firms: Evidence from Borsa Istanbul
- Tez No: 862173
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Ekonometri, İstatistik, Finance, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Birincil halka arz, Borsa İstanbul, Finansal performans, Initial public offering, İstanbul Stock Exchange, Financial performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Bilim Dalı
Özet
Halka arz firmalarının halka arz sonrası faaliyet performansının incelenmesi bu çalışmanın temel konusudur. Araştırma 2005-2019 yıllarında Borsa İstanbul'da halka arz edilen seçili 83 şirketin faaliyet performansındaki değişimi incelemektedir. Faaliyet performans ölçüsü olarak muhasebe temelli ve nakit akış temelli rasyolar kullanılmıştır. Çalışma ayrıca, halka arz aracılık türüne göre ve halka arz yöntemine göre şirketlerin halka arz sonrası faaliyet performanslarını karşılaştırmaktadır. Faaliyet performansına yönelik analizlerde halka arz öncesi 3 yıl, halka arz yılı ve halka arz sonrası 3 yıldan oluşan toplam 7 yıllık olay penceresinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Çalışmada halka arz firmalarının faaliyet performansını belirleyen faktörler ise panel regresyon modeliyle incelenmiştir. Panel regresyon modellerinde muhasebe temelli performans ölçüsü için faaliyet kâr marjı, nakit akış temelli performans ölçüsü için faaliyetlerden nakit akışlarının toplam borçlara oranı bağımlı değişken olarak seçilmiştir. Panel regresyon modellerinde şirkete özgü değişkenler ve bir dizi makroekonomik değişkenlerin yanı sıra halka arz kukla değişkenleri kullanılarak faaliyet performansları incelenmiştir. Çalışma bulguları halka arzdan sonra şirketlerinin faaliyet performansının düştüğünü göstermektedir. Halka arz aracılık türü açısından şirketlerin faaliyet performansları arasında farklılık yoktur. Halka arz yöntemi açısından ise ortak satışı yöntemini uygulayan firmaların faaliyet performansları diğer şirketlere göre daha iyidir. Ayrıca, faaliyet performansını belirleyen faktörlerin muhasebe temelli ve nakit akış temelli faaliyet performansları üzerindeki etkisi ise farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is to investigate the post-initial public offering (IPO) operating performance of IPO firms. The study examines the changes in the operating performance of 83 selected firms that went public on Borsa Istanbul between 2005 and 2019. Accounting-based and cash flow-based ratios are used as the measure of operating performance. The study also compares the post-IPO operating performance of the firms according to the type of IPO underwriting and the method of IPO. Wilcoxon Signed Ranks Test and Mann Whitney U Test are used in the analyses of operating performance in a total of 7-year event window consisting of 3 years before IPO, IPO year and 3 years after IPO. In this study, the factors determining the operating performance of IPO firms are examined by panel regression model. In the panel regression models, operating profit margin is chosen as the dependent variable for accounting-based performance measure, and cash flow from operations to total debt ratio is chosen as the dependent variable for cash flow-based performance measure. The operating performances are examined through firm-specific variables and a set of macroeconomic variables as well as IPO dummy variables in the panel regression models. Findings of the study show that the operating performance of the firms decreases after IPO. There is no difference in the operating performance of the firms in terms of the type of IPO underwriting. In terms of the method of IPO, the firms that use the share sale method have better operating performance than the other firms. Moreover, the effect of the factors determining the operating performance on the accounting-based and cash flow-based operating performances differs.