Evaluating the social media's effect on online shopping behavior of Turkish consumers during the COVID-19 pandemic
COVİD-19 salgınında sosyal medya'nın Türk tüketicilerin internetten alışveriş davranışlarına etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 862280
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kovid-19, Online Alışveriş, Motivasyon, E Ticaret, Social Media, Covid-19, Online Shopping, Motivation, E Commerce
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, sosyal medyanın önemli yönlerinin tüketicilerin çevrimiçi satın alma alışkanlıklarını nasıl etkilediğine odaklanarak değişen e-ticaret alanını araştırıyor. Regresyon analizi kullanarak canlı yayın, ünlülerin onayı, tanıtım araçları ve çevrimiçi incelemelerle ilgili dört hipotezi değerlendirdik. Sonuçlar, bu özelliklerin insanların çevrimiçi satın alma niyetleri üzerinde güçlü ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve tüm tahminleri ikna edici bir şekilde desteklediğini gösteriyor. Canlı Yayın etkinliklerine katılanların çevrimiçi alışveriş yapma niyetlerinin arttığını ifade eden Canlı Yayın, güçlü bir pazarlama aracı olarak ortaya çıktı. Celebrity Onay, çevrimiçi alışveriş davranışını olumlu yönde etkileyen güçlü bir etkileyici olduğunu kanıtladı. Promosyon Araçlarının etkili kullanımının çevrimiçi alışveriş niyetlerini önemli ölçüde artırdığı görüldü. Olumlu Çevrimiçi İncelemeler, çevrimiçi itibarı yönetmenin önemini vurgulayarak davranışı şekillendiren önemli bir faktör olarak tanımlandı. Bu bulguların sonuçları akademinin ötesine geçerek işletmelere pratik bilgiler sunuyor. Canlı Yayını, Ünlülerin Onaylarını ve etkili Promosyon Araçlarını çevrimiçi pazarlama stratejilerine dahil etmek, izleyicileri büyüleyip etkileşime geçirebilir ve sonuçta alışveriş niyetlerini artırabilir. Çevrimiçi itibarı yönetmek ve olumlu müşteri yorumlarını teşvik etmek, dijital ortamda marka güvenilirliğini ve güvenilirliğini artırmanın ayrılmaz bir parçasıdır. E-ticaret perakendenin geleceğini şekillendirmeye devam ederken, bu faktörleri tanıyan ve stratejilerine entegre eden işletmeler, gelişen çevrimiçi perakende ortamında etkili bir şekilde ilerleyerek tüketicilerle daha güçlü bağlantılar kurabilir. Bu araştırma, sosyal medyanın çevrimiçi alışveriş üzerindeki etkisinin sürekli değişen dinamiklerine uyum sağlayarak dijital çağda başarı arayan işletmelere bir yol haritası sunarak değerli görüşlere katkıda bulunuyor.
Özet (Çeviri)
This study explores the changing field of e-commerce, focusing on how important social media aspects affect consumers' online buying habits. We evaluated four hypotheses on live streaming, celebrity endorsement, promotional tools, and online reviews using regression analysis. The results show that these characteristics have a strong and favorable impact on people's intentions to purchase online, convincingly supporting all of the predictions. Live Streaming emerged as a potent marketing tool, with those participating in live streaming activities expressing heightened intentions to shop online. Celebrity Endorsement proved to be a powerful influencer, positively affecting online shopping behavior. The effective use of Promotional Tools was found to substantially boost online shopping intentions. Positive Online Reviews were identified as a crucial factor shaping behavior, emphasizing the importance of managing online reputation. The implications of these findings extend beyond academia, offering practical insights for businesses. Incorporating Live Streaming, Celebrity Endorsements, and effective Promotional Tools into online marketing strategies can captivate and engage audiences, ultimately increasing shopping intentions. Managing online reputation and fostering positive customer reviews are integral for enhancing brand credibility and trustworthiness in the digital landscape. As e-commerce continues to shape the future of retail, businesses that recognize and integrate these factors into their strategies can effectively navigate the evolving online retail landscape, fostering stronger connections with consumers. This research contributes valuable insights, providing a roadmap for businesses seeking success in the digital age by staying attuned to the ever-changing dynamics of social media's impact on online shopping.