The impact of brand packaging on consumer buying behavior in cosmetics industry in Turkey
Türkiye kozmetik sektöründe marka ambalajın tüketici satın alma davranışına etkisi
- Tez No: 862287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka ambalajı, Ambalaj Rengi, Ambalaj Tasarımı, Ambalaj Malzemesi, Ambalaj Yazı Tipi Stili, Basılı Bilgiler, Tüketici Satın Alma Niyetleri, Brand packaging, Packaging Color, Packaging Design, Packaging Material, Packaging Font Style, Printed Information, Consumer Purchase Intentions
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Türkiye'deki müşteri satın alma davranışının kozmetik markalarının ambalajlarından (basılı bilgiler, ambalaj tasarımı, renk, yazı tipi stili ve ambalaj malzemesi dahil) nasıl etkilendiğini incelemektir. Çeşitli araştırmalar, kozmetik ürünler söz konusu olduğunda ambalajın tüketicilerin dikkatini çekmede büyük rol oynadığını gösteriyor. Ürün ambalajı, tüketicinin ürüne ilişkin zihinsel imajını vurgulamada çok önemli olduğundan, üretim konseptinin temel unsurlarından biri haline gelir (Alhamdia, 2020). Pazarlamacılar tüketicinin seçimine öncelik verdikçe ambalaj, ticari kuruluşların çoğunluğu tarafından kullanılan önemli bir satış promosyonu stratejisi olarak ortaya çıktı. Müşterilerin satın alma niyetleri birçok faktörden etkilenebilir ancak en büyük etkiye ürünün ambalajı sahiptir. Bu çalışmada veriler, bu amaca özel olarak hazırlanan ve 300 tüketiciye verilen anket formu aracılığıyla toplanmış olup, alınan yanıt sayısı 272 olup, bu oran %90'dır. 18 yaş üstü grubu araştırmak için önceki araştırmalardan elde edilen bir anket kullanıldı. Geçerlilik ve güvenirlik analizleri ön istatistiksel araştırmayı oluşturdu. Kurulan hipotezlerin objektif olarak araştırılması için regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular her teorinin onaylandığını gösteriyor. Sonuçlar, müşterilerin satın alma eğilimlerinin ürün ambalajından güçlü bir şekilde etkilendiğini göstermektedir. Ayrıca, ambalaj rengi, ambalaj malzemesi, ambalaj yazı tipi stili ve basılı bilgilerin aksine ambalaj tasarımının, müşterilerin satın alma niyetleri üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu gösterildi. Daha sonraki araştırmalar, ekstra paketleme öğelerinin müşterilerin satın alma niyetleri üzerindeki etkisini inceleyebilir.
Özet (Çeviri)
This study's objective is to examine how customer purchasing behavior in Istanbul, Turkey is affected by cosmetic brands' packaging, including printed information, packaging design, color, font style and packaging material. Several studies show that packaging plays a big part in grabbing consumers' attention when it comes to cosmetic products. Since product packaging is crucial in highlighting the consumer's mental image of the product, it becomes one of the essential elements of the manufacturing concept (Alhamdia, 2020). As marketers prioritize the consumer's choice, packaging has emerged as a crucial sales promotion strategy utilized by the majority of business organizations. Customers' intentions to buy can be influenced by many factors, but the packaging of a product has the most impact. In this study data is collected via a survey form prepared specifically for this purpose and given to 300 consumers. The received number of responses was 272 which comprising a response rate of 90%. A questionnaire derived from previous research was used to survey the over-18 age group. Analyses of validity and reliability comprised the preliminary statistical inquiry. Regression analysis was used to objectively investigate the established hypotheses. The findings imply that every theory was approved. The results indicate that customers' inclinations to make purchases have been strongly impacted by Brand packaging. Furthermore, it was shown that Printed Information, as opposed to packaging color, packaging material, packaging font style, and design had the biggest influence on customers' intents to make purchases. Subsequent investigations might examine the impact of extra packaging elements on customers' purchase intentions.