Factors affecting consumer purchase intention to electric cars in Turkey
Türkiye'de tüketicinin elektrikli araç satın alma niyetini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 862286
  2. Yazar: NADER TAGHIPOUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: tüketim değeri, tüketici satın alma niyeti, tüketici satın alma davranışı, elektrikli arabalar, consumption value, consumer purchase intention, consumer buying behavior, electric cars
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki elektrikli otomobil müşterileri ve onların satın alma davranışlarına odaklanmaktadır. Pazarlamada tüketici davranışı daha hayati hale geldikçe, bu araştırma işlevsel değerin, sosyal değerin, duygusal değerin, koşullu değerin ve epistemik değerin tüketicilerin elektrikli araba satın alma niyetini nasıl etkilediğini incelemeye çalışıyor. Bu araştırmada birincil verileri toplamak için çevrimiçi bir anket ve anket kullanılmıştır. Fonksiyonel, sosyal, duygusal, koşullu ve epistemik olmak üzere tüketim değerleri bu çalışmanın beş değişkenini oluşturmaktadır. Her değişken 5'li Likert ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Veriler Sosyal Bilimler İstatistik Paketi (SPSS) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, tüketicinin elektrikli otomobil satın alma niyeti üzerinde en fazla etkinin işlevsel değerden kaynaklandığını ve bunu duygusal değerin yakından takip ettiğini ortaya koydu. Ayrıca, koşullu ve epistemik değerler tüketicinin elektrikli otomobil satın alma niyeti üzerinde nispeten anlamlı bir etki göstermiştir. Bunun aksine, sosyal değerler tüketicilerin elektrikli araba satın alma niyetleriyle anlamlı bir korelasyon göstermedi. Pratik açıdan bakıldığında çalışma, elektrikli otomobil üreticilerinin müşterilerin ve ürünlerinin beklentilerini öğrenmesini sağlayan bu değişkenlerin önemini tespit etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on electric car customers and their buying behavior in Turkey. As consumer behavior has become more vital in marketing, this research attempts to look at how functional value, social value, emotional value, conditional value and epistemic value impact consumers' intention to buy an electric car. This research utilized an online survey and a questionnaire to collect primary data. Consumption values including functional, social, emotional, conditional and epistemic are the five variables of this study. Each variable was assessed using a 5-point Likert scale. The data were analyzed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The study's findings suggested that the most influence is exerted by functional value on consumer's intention to purchase electric car, closely followed by emotional value. Moreover, conditional and epistemic values showed comparatively significant effect on consumer purchase intention to electric car. In contrast, social values did not significantly correlate with consumers' intentions to buy electric cars. On the practical significance, the study identifies the importance of these variables which enable electric car manufacturers to find out expectations of customers and their products.