Çalışan işitme engellilerin iş yaşamının sosyolojik açıdan yorumlanması
Sociological interpretation of the working life of hearing impaired employees
- Tez No: 862313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN ÇATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Engelli, İşitme Engelli, İş Yaşamı, İşitme Engelli Çalışanlar, Sosyolojik Analiz, Disabled, Hearing Impaired, Business Life, Hearing Impaired Employees, Sociological Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Araştırmanın amacı; engelli ve engellilik olgusunun belirli boyutlarıyla incelenmesi, engelli bireylerin istihdam edilebilirliklerinin değerlendirilmesi ve işitme engelli bireyler örnekleminde, engelli bireylerin çalışma yaşamında maruz kaldıkları sorunların belirlenmesi ve konu ile ilgili önerilerde bulunulması olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacı kapsamında bu doğrultuda; farklı engellilik türleri ve düzeyleri bağlamında engelli bireylerin çalışma yaşamında maruz kaldıkları sorunların belirlenmesi değil, işitme engelli bireyler özelinde ve araştırmanın örneklemine endeksli olarak konu ile ilgili belirlemelerde ve değerlendirmelerde bulunulması yer almaktadır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki işitme engelli tüm iş görenler oluşturmaktadır. Bu temelde araştırmanın evreni; Engelli ve Yaşlı İstatistik Bülteni (2023) kapsamında yer verilen verilere ve TÜİK (2022) verilerine endeksli belirlenmiştir. Araştırma kapsamında bu doğrultuda, 302 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmada hem nitel yöntemlerin hem de nicel yöntemlerin kullanılması söz konusudur. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan“Çalışan İşitme Engellilerin İş Yaşamının Sosyolojik Açıdan Yorumlanması Görüşme Formu”kullanılmıştır. Çalışan İşitme Engellilerin İş Yaşamının Sosyolojik Açıdan Yorumlanması Görüşme Formu; Kişisel Bilgi Formu, İşitme Engeli Bilgi Formu ve Çalışma Yaşamında ve Ekonomik Alanda Yaşanan Sorunlar Bilgi Formu kapsamında üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, işitme engelli bireylerin çalışma ortamında maruz kaldıkları sorunlar ile toplumsal yaşam içerisinde maruz kaldıkları sorunların kısmen benzerlik gösterdiği saptanmaktadır. Araştırma bulguları bu doğrultuda; işitme engelli bireylerin çalışma yaşamında büyük oranda iletişim sorunlarına, ayrımcılık yaklaşımlarına ve önyargılara maruz kalmak dolayısıyla sorun ve zorluk yaşadıkları belirlenmektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular doğrultusunda; engelli ya da işitme engelli bireylerin istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına yönelik belirlenen ve uygulanan yasal düzenlemelerin istenilen ve beklenilen sonuçlara ulaşmayı sağlamada yetersiz kaldığı belirlenmektedir. Söz konusu edilen bu yetersizliğin yasal düzenlemelerin kapsamının yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmemekle birlikte, yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi noktasında ya da uygulamada yetersizlikler bulunduğu söylenebilmektedir. Dolayısıyla da konu ile ilgili yasal mevzuatın ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından gereği gibi uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesine yönelik çalışmaların ve uygulanmaması durumunda söz konusu edilecek yaptırımların hayata geçirilmesinin, engelli ya da işitme engelli istihdam edilebilirliğini önemli ölçüde artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research; the aim of the study is to examine the phenomenon of disability and disability in certain dimensions, to evaluate the employability of disabled individuals, to determine the problems that disabled individuals face in their working lives in the sample of hearing impaired individuals and to make suggestions on the subject. Within the scope of the purpose of the research; the aim of the study is not to determine the problems that disabled individuals face in their working lives in the context of different types and levels of disability, but to make determinations and evaluations on the subject specifically for hearing impaired individuals and indexed to the sample of the research. The population of the research consists of all hearing-impaired employees in Türkiye. On this basis, the universe of the research is; it was determined based on the data included in the Disabled and Elderly Statistical Bulletin (2023) and TÜİK (2022) data. In this regard, 302 participants were reached within the scope of the research. Both qualitative and quantitative methods are used in the research. In the research, the“Sociological Interpretation of the Work Life of Hearing Impaired Employees Interview Form”prepared by the researcher was used. Sociological Interpretation of the Work Life of Hearing Impaired Employees Interview Form; it consists of three parts“Personal Information Form”,“Hearing Impairment Information Form”and“Problems Encountered in Working Life and Economic Field Information Form”. In line with the findings obtained from the research, it is determined that the problems that hearing impaired individuals are exposed to in the working environment are partially similar to the problems they are exposed to in social life. The research findings are in this direction; It is determined that hearing impaired individuals experience problems and difficulties in their working lives due to being exposed to communication problems, discriminatory approaches and prejudices. In line with the findings obtained within the scope of the research; it has been determined that the legal regulations determined and implemented to increase the employability of disabled or hearing impaired individuals are insufficient to achieve the desired and expected results. Although it is not thought that this inadequacy is due to the insufficient scope of the legal regulations, it can be said that there are inadequacies in the implementation or implementation of the legal regulations. Therefore, it is thought that the work to check whether the legal legislation on the subject is properly implemented by the relevant persons, institutions and organizations, and the implementation of the sanctions in case it is not implemented, will significantly increase the employability of the disabled or hearing impaired.