İklim, sağlık ve hemşirelik ölçeğinin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
Adaptation to Turkish, and validity and reliability assessment of the climate, health, and nursing scale
- Tez No: 862349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Climate change, nursing, health, scale validity and reliability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş-Amaç: İklim değişikliğinin ekoloji ile paralel olarak bireylerin sağlıkları üzerine olumsuz etkileri gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada, hemşirelerin farkındalığına odaklanarak literatürdeki boşluğu gidermek ve iklim değişikliği ile ilgili davranışlar ve sağlık sorununun nasıl ele alınacağını tespit edebilmek amacı ile geliştirilmiş olan İklim değişikliği ve sağlık ilişkisi konusunda hemşirelerin bilgi ve tutumlarını ölçen Climate, Health, and Nursing Tool (CHANT) ölçeğinin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirliğinin yapılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma metodolojik bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini tüm ülkede çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 351 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Schenk, E. C., ve ark (2019) tarafından geliştirilen ''İklim, Sağlık ve Hemşirelik Ölçeği'' ve ''Tanımlayıcı Bilgi Formu'' ile toplandı. Ölçeğin geçerlik ve güvenilirlik aşamasında dil geçerliği, kapsam geçerliği, madde analizleri, iç tutarlılık test analizleri SPSS 23.0 ve Amos 23.0 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda 48 maddenin her birinin toplam madde korelasyonları ile katsayıları incelendiğinde güvenilirlik katsayısının r=0.54 ile r= 0,94 arasında pozitif yönde ve istatiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Yapı geçerliliğinin sınanması için yapılan doğrulayıcı faktör analizinde, χ2/sd =2,20, RMSEA= 0.05, RMR=0.05, IFI =0.91, CFI= 0.91, TLI =0.91 uyum indekslerinin kabul edilebilir değerde Cronbach Alpha değerini 0,93 olduğu saptanmıştır. Sonuç: İklim, Sağlık ve Hemşirelik Ölçeği'nin Türk toplumuna uygulanabilmek üzere geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler; İklim değişikliği, hemşirelik, sağlık, ölçek geçerlik ve güvenirlik.
Özet (Çeviri)
Introduction-Purpose: The negative effects of climate change on individuals' health, in parallel with ecology, are increasing day by day. In this study, the Climate, Health, and Nursing Tool (CHANT) scale, which measures nurses' knowledge and attitudes about the relationship between climate change and health, was developed to address the gap in the literature by focusing on the awareness of nurses and to determine how to address the behavior and health problem related to climate change. It was aimed to adapt, validate and ensure reliability. Method: This study is a methodological study. The population of the research consists of nurses working all over the country. The sample of the research consists of 351 people. The data of the study were collected with the“Climate, Health and Nursing Scale”and“Descriptive Information Form”developed by Schenk, E. C., et al (2019). In the validity and reliability phase of the scale, language validity, content validity, item analyses, and internal consistency test analyzes were analyzed with SPSS 23.0 and Amos 23.0. Conclusion: It has been determined that the Climate, Health and Nursing Scale is a valid and reliable scale to be applied to Turkish society.