Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde devlet memurluğu rejiminde dönüşüm ve insan kaynakları ofisi
Transformation in the civil service regime and human resources office in the Presidential government system
  1. Tez No: 862395
  2. Yazar: AHMET İLİTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN GÖKTOLGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Memur, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, İnsan Kaynakları Ofisi, Liyakat, Kariyer, Sınıflandırma, Civil Servants Law No. 657, Civil Servant, Presidential Government System, Human Resources Office, Merit, Career, Classification
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Devletlerin geçmişten günümüze yaşadıkları deneyimler sonucunda personel çalışma düzenini en iyi hale getirmek ve bununla ilgili sorunları çözmek için çalıştıkları görülmektedir. Ülkemizde 23/07/1965 tarihli ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memur ve diğer kamu görevlilerine dair düzenlemeler yer alırken; bu çerçevede devlet memurlarının; hizmet şartları, nitelikleri, atanma ve yerleştirme, terfi ve yükselme, devlet memurlarının görevleri, hakları, yükümlülükleri, sorumlulukları, maaşları memurların ödenekleri ve diğer özlük hakları düzenlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, devlet memurları rejiminde liyakat, kariyer ve sınıflandırma ilkelerinin uygulanması temel esasları ortaya koymaktır. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile İnsan Kaynakları Ofisi'nin devlet memurluğundaki değişim ve dönüşümlerinde güncel uygulamalar hakkındaki incelemelerde bulunarak bir ışık tutmaktır. Bu amaçla yürütülen üst düzey kamu yöneticisi olabilme şartları değerlendirilmiş ve hizmet süreleri ele alınmıştır. Üst düzey kamu yöneticilerinin siyasi iradenin etkileri üzerinde durulmuştur. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yeni kurulan sistemin memurlarla ilgili kararnamelere ilişkin açıklamalar ortaya konulmuştur. Bu araştırma, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Devlet Memurları Kanunu'nun dönüşümü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve İnsan Kaynakları Ofis ile ilgili yayınlanan akademik çalışmalardan edindiğimiz bilgiler ile doküman analizi bilgileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of their experiences from past to present, it is seen that states are working to optimize the personnel working order and solve related problems. In our country, the Civil Servants Law No. 657, published in the Official Gazette No. 12056 dated 23/07/1965, contains regulations regarding civil servants and other public officials; In this context, civil servants; Conditions of service, qualifications, appointment and placement, promotion and elevation, duties, rights, obligations, responsibilities, salaries, allowances and other personal rights of civil servants are regulated. The aim of this study is to reveal the basic principles of applying the principles of merit, career and classification in the civil servants regime. In addition, it is to shed light on the changes and transformations of the Presidential Government System and the Human Resources Office in the civil service by examining current practices. For this purpose, the conditions for becoming a senior public administrator have been evaluated and the length of service has been discussed. Emphasis was placed on the effects of political will of senior public administrators. On the other hand, explanations regarding the Presidential Government System and the decrees regarding civil servants of the newly established system have been put forward. This research was carried out using the information we obtained from published academic studies on the transformation of the Civil Servants Law in the Presidential government system, the Presidential Government System and the Human Resources Office, and document analysis information.