TRT repertuvarındaki Konya türkülerinin şekil ve muhteva açısından incelenmesi
Investigation of Konya folk songs in TRT repertoire in terms of form and content
- Tez No: 862420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkü, Konya Türküleri, Muhteva, Şekil, Konya Oturakları, TRT
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın kapsamı Konya iline ait TRT repertuvarında bulunan türkülerin şekil ve muhtevasına dayanmaktadır. Ayrıca türküleri daha iyi inceleyebilmek için türkünün tanımı, genel özellikleri, yapı ve konuları hakkında bilgiler verilip ardından yöreye ait türküler üzerinde inceleme yapılmıştır. Türküler şekil ve muhteva özellikleri olmak üzere iki açıdan ele alınmıştır. Çalışmada Konya iline ait TRT repertuvarında yer alan seksen dokuz türkü tespit edilerek bunlar teker teker incelenmiştir. Türkülerin şekil özelliğinde; ölçü, redif, kafiye ve söz sanatları aranırken muhtevasında ise türkülerin içinde yer alan kavramlara ve varsa hikâyelerine yer verilerek bunlar üzerinde açıklama yapılmıştır. İncelenen Konya iline ait türküler genellikle aşk üzerine yazılmıştır. Ayrıca söz sanatlarında ise genellikle mübalağa, teşbihi beliğ ve teşhise başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Thescope of thisstudy is based on the form andcontent of the folk songs in the TRT repertoire of Konya province. Inaddition, in ordertoexaminethe folk songsbetter, informationaboutthedefinition of the folk song, its general characteristics, structureandsubjectswasgiven, andthen an analysiswasmade on the folk songs of theregion. Folk songswerediscussed in terms of form andcontent. Inthestudy, 89 folk songs in the TRT repertoire of Konya provincewereidentifiedandexaminedonebyone. Inthe form feature of folk songs; Whilemeter, redif, rhymeandfigures of speecharesought, thecontentincludes; Theconcepts in the folk songsandtheirstories, ifany, areincludedandexplanationsaremade on them. The folk songs of theexamined Konya provinceweregenerallywrittenaboutlove. Inaddition, in rhetoric, exaggeration, simileanddiagnosisaregenerallyused. KeyWords: Folk song; Konya Folk Songs; Content, Figure; Konya Seats; TRT