النقد الحديثي في الحجاز في النصف الأول من القرن الهجري الثاني
Hicri ikinci asrın ilk yarısında Hicaz'da hadis tenkidi
- Tez No: 862467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMAD SNOBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis tenkidi, Hicaz âlimleri, hicri ikinci asır, tenkid ifadeleri, Zeherî, İbn Cureyc
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sahabe efendilerimiz, Peygamberimiz (s.a.v)'in vefatından sonra Hicaz'da kalmayı tercih ettiler. Tâbi'în döneminde râvi ve rivayetlerin sayısının artması, yalan ve bid'atlerin çoğalması ve diğer memleketlerdeki râviler arasında yanlış öğretilerin yayılmasıyla birlikte hadis tenkidine olan ilgi, Peygamber'in sünnetini korumak için vazgeçilmez bir gereklilik haline geldi. Bundan hareketle Hicaz'daki hadis âlimleri eleştirilere cevap vererek eleştirilerinde usul haline getirdikleri bir hadis geleneği geliştirdiler. Bu çalışmada, hicri ikinci yüzyılın ilk yarısında Hicaz âlimlerinin râvileri ve rivayetleri tenkid ederken bir yaklaşım biçimi olarak kullandıkları temel ifadeleri ortaya çıkarma amaçlanmıştır. Çalışma, bu ifade ya da söylemleri ya temel ifadeler, ravilerde zikredilen ifadeler veya özel özel ifadeler şeklinde ayırmış. Yine çalışmada söz konusu ifadeler analiz edilmiş ve tenkitte kullanılan yöntemler ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca o dönemde Hicaz'da hadis tenkidinde ayırt edici en önemli hususlar açıklığa kavuşturulmuştur. Araştırmamızda tümevarım, tarihsel, tümdengelim ve analitik yöntemlerden yararlanmıştır. Çalışma, Hicaz âlimlerinin temel Hadis tenkidi alanında kurucu bir role sahip oldukları ve hadis tenkidi alanında üretmiş oldukları söylemlerinin/ifadelerinin azlığıyla diğerlerinden ayrıldığı sonucuna varmıştır. Bunun sebebi ise o dönemde Hicaz'da zayıf ve yenilikçi ravilerin sayı azlığı olarak öne sürülmüştür. Yine dönemde ravileri en çok eleştirenlerin ez-Zeherî, daha sonra Hişam bin Urve ve İbn Cüreyc olduğu ortaya konmuştur. Çalışmamız, hadis tenkidi konusuna dikkat edilmesini ve hadis ilmi alanındaki araştırmacıların çeşitli memleketlerde yaşamış âlimlerin tenkit yöntemini incelemekle ilgili daha fazla araştırma yapmalarını tavsiye etmektedir.
Özet (Çeviri)
After the death of our Prophet (peace be upon him), senior companions preferred to stay in Hijaz. As time passed from the time of the Prophet (peace be upon him), and with the increase of narrators and narrations in the period of Tabi'un, and due to the prevalence of lies and the spread of false doctrines among the narrators, hadith criticism (naqd al-hadith) became an indispensable necessity for the preservation of the sunnah of the Prophet (peace be upon him). Therefore, the Hadith scholars in Hejaz responded to this criticism by developing a Hadith tradition which they applied in their criticism. This study aims to reveal the basic statemetns used by Hijaz scholars as a form of approach in criticising narrators and narrations in the first half of the second century AH. The study divided these statements into foundational statements and statements mentioned about narrators or narrations, and analysed them, and deduced the means used in criticism, in addition to explaining the most important features that distinguished criticism in Hijaz in that period. In this study, the researcher relied on the inductive, deductive and analytical method. The research concluded that the scholars of Hijaz played a key role in founding the rules written about the hadith critism and were distinguished from others by the scarcity of their critical statements due to the lack of weak and innovative narrators in Hijaz during that period. The most critical statements about the narrators of that period were made by Al-Zuhri, then Hisham bin Urwa and Ibn Juraij. The research work recommends paying attention to the topic of hadith criticism, and also recommends researchers in the field of Hadith science to conduct further research related to studying the method of criticism of scholars of Islamic countries