منهج نقد الحديث عند محمد مرتضى الزبيدي في كتابه إتحاف السادة المتقين بشرحأسرار إحياء علوم الدين
Methodology of hadeeth evaluation in Mohammed Murtaza ez-Zebidi's book Ithafü's-Sadeti'l- Müttakin bi Şerhi Esrari İhya'i Ulumi'd-Din
  1. Tez No: 846879
  2. Yazar: YOUNUS YOUNUS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Zebîdî, Gazzâlî, Şerh, İthâfü's-Sâdeti'l-Müttakîn, Yöntem, Hadith, Al-Zabedi, Al-Gazzali, Commentary, Ithaf Alsada AlMutaqeen, Method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezde, Muhammed Murtaza ez-Zebîdî'nin hayatı ve İtihâfü's-Sâdeti'l-Müttakîn bi Şerhi Esrâri İhyâi Ulûmi'd-Dîn eserindeki hadis anlayışı incelenmiştir. Tez, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Zebîdî'nin yaşadığı dönem siyasi, sosyal, ilmi ve kültürel açıdan ele alınmış, yaşadığı dönemdeki ilmi ve kültürel gelişmeye nasıl katkıldı. Tez çalışmasının bir yönünün şahıs bazlı olması hasebiyle Zebîdî'nin hayatı, halk arasındaki konumu, ilmi seyahatleri, kendisinden ilim aldığı önemli hocaları, talebeleri ve farklı alanlarda yazdığı eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın diğer yönü kitap temelli olduğu için öncelikle eser tanıtılmış, eserin yazılma zamanı, amacı, sebebi ve kaynakları üzerinde durulmuştur. Kitap; fıkıh, hadis, usul, tarih, edebiyat ve tefsire muhtevidir. Eser, şer'i ve lügavî ilimleri kapsamakta ve hadis tahricleri ile doludur. Sonra İhyau Ulumi'd-Dîn üzerine yazılmış diğer şerhleri zikretmektedir. İkinci bölümde, Zebîdî'nin hadis ilimlerindeki metodu ele alınmaktadır. Kitabında zikrettiği hadis ilimlerinin bazı türlerini belirtmekte, her tür için birkaç örnekle uygulama yapılmaktadır. Verilen örneklerden sonra, hadisler hakkında zikredilen tespitler münekkitlerin tespitleriyle mukayese edilmektedir. Üçüncü bölüm, Zebîdî'nin şerhinde zikrettiği tashih veya tenkit edilmiş râvilerin örneklerini içermektedir. Râviler hakkında verilen hükümleri tespit edip Zebîdî'nin hükmüyle uyumlu olup-olmadığı tespit edilmiş, nâkid imamların cerh ve ta'dil kurallarına tespitlerin ne derece uyduğu belirlenmiştir. Dördüncü bölümde ise, Zebîdî'nin sahîh ve zayıf hadisleri tashih ve ta'dif etme metodu, İbnü'l-Cevzî ve Iraki'ye hadislerin mevzu veya“la asle leh”olduğuna dair itirazları, Gazzâlî'yi savunması, kitabın farklı yerlerinde onun tespitlerini mazur görmesi ve şahitlerle tashih etmesi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This theis deals with the introduction of the famous Imam, Murtaza Al-Zabedi and his methodology of Hadeeth evaluation in his book, Ithaf Alsada Al-Mutaqeen (The Pious Imams' Revival of Religion Sciences), and the study involves four chapters and a conclusion. sceintific and cultural viewpoint and how he helped pushing forward the educational and scientific revival during his lifetime. The study also traces his name, origin, birth, growth and death in addition to his reputation among his contemporary fellow people, his scientific trips and the most important guiding sheikhs from whom he gained his knowledge, his students and compositions in various arts. The chapter also presents more information about Al-Zabedi's book, the time and reason for composing it. Moreover, it mentions the book's sources which includes Fikih, Hadeeth, rules, history, literature and explanations. Then it shows the methodology of the book as whole. It is a general book for legislation and language sciences with reference to origins of Hadeeth. After that, the study shows other explanations to revive religious sciences. In chapter two, the thesis takcles Al-Zabedi's methodology in Hadeeth sciences where different types of Hadeeth, with several application for each type, are illustrated with reference to the origin of each type so as to identify their rules to Imams. This sums up the works of Al-Zabedi with respect to agreement or disagreement of the modernizing Imams during his lifetime. Chapter three involves how Hadeeth examples are applied to the modifying reporting Imams as mentioned by Al-Zabedi in his explanation and returning to the book of Wound and Modification and History to comapre between his sayings and the saying of modernizing Imams to show the rules of Al-Zabedi and the rules of his fellow men Imams to know how he follow the laws of critical Imams in Wounds and Modifications and identify the sources which he depended upon. In Chapter four depicts Al-Zabedi's methodology in correcting and weakening of Hadeeth showing his comments on Al-Hafidh Al-Iraqi and Ibn Al-jawzi and the others in relation to the Hadeeths that they relied on or other Hadeeths that had no origins. It also shows his support for Al-Gazali and his apologies in different subjects in the book. The chapter also shows his methodology in Hadeeth correction with evidences that attach Hadeeths to origins.